Meteen naar de inhoud

Zwanger worden, kan dat?

    MS hoeft het krijgen van kinderen niet in de weg te staan. Zo heeft de ziekte bijvoorbeeld geen invloed op de vruchtbaarheid of de kans om zwanger te worden. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We hebben de veelgestelde vragen voor je op een rij gezet.
    Bespreek je persoonlijke situatie altijd met je arts en gynaecoloog.

    Medicatie

    Als je een kinderwens hebt en medicatie gebruikt voor je MS, overleg je plannen over zwangerschap en borstvoeding dan met de neuroloog. Bij medicatie is het vaak nodig om tijdelijk te stoppen. Overleg dit dus met je arts of verpleegkundige.

    Welke invloed heeft een zwangerschap op MS?

    Tijdens de zwangerschap wordt MS vaak rustig. De kans op een terugval neemt duidelijk af, vooral richting het laatste deel van de zwangerschap. Hoe dit precies komt is onbekend maar zwanger zijn lijkt een goed medicijn voor MS. Natuurlijk kunnen er wel de bekende zwangerschapsklachten zijn. Bij iemand met MS kunnen die soms extra sterk zijn, denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, maar in de regel is de zwangerschap zelf een periode van relatieve rust wat de MS betreft. Helaas is de kans op een schub na de bevalling wel een stuk hoger.

    Wat te doen als er een terugval optreedt tijdens de zwangerschap?

    Een terugval in de zwangerschap kan, als het echt nodig is, behandeld worden met methylprednisolon. Het is daarbij wel verstandig dat er altijd overleg plaats vindt met de neuroloog en gynaecoloog.

    Wat gebeurt er na de zwangerschap?

    In de eerste maanden na de zwangerschap bestaat er een verhoogde kans op een terugval. Ongeveer drie maanden na de bevalling is de kans op een terugval weer net zo groot als voor de zwangerschap. Waardoor deze verhoogde kans op een terugval in de eerste drie maanden na de bevalling ontstaat is onbekend. Enkele onderzoeken hebben laten zien dat door middel van het gebruik van het medicijn gammaglobuline deze vergrote kans op een terugval verminderd kan worden. Gammaglobuline is een infuusbehandeling waarbij een mix van afweerstoffen van gezonde bloeddonoren gegeven wordt. Het wordt in het ziekenhuis gegeven waarbij het veelal om de paar weken herhaald moet worden. Er bestaan verschillende schema’s voor deze behandeling waarbij meestal de eerste behandeling binnen 24 uur na de bevalling plaats vindt. Deze eerste toediening wordt veelal door de gynaecoloog gegeven. Het gebruik van gammaglobuline kent nagenoeg geen bijwerkingen en het kan gecombineerd worden met het geven van borstvoeding. Of het zinvol is om deze behandeling na de zwangerschap te geven hangt af van veel verschillende factoren. Het is dan ook verstandig om dit met de neuroloog en/of MS-verpleegkundige te bespreken.

    bron MSzorgnederland.

    Naar de inhoud springen