Meteen naar de inhoud

Welke onderzoeken worden er gedaan om tot de diagnose MS te komen?

    Je krijgt klachten en je komt in de medische molen terecht. Welke onderzoeken krijg je dan precies als ze de diagnose MS vermoeden? Om de diagnose MS te kunnen stellen zijn er diverse onderzoeken nodig. Zo wordt er eerst van alles uitgesloten, denk hierbij aan andere ziekte en aandoeningen. Mochten er dan nog voldoende verdenkingen over zijn krijg je de volgende onderzoeken:

    • Een MRI scan
      Hiermee kunnen ze je hersenen en ruggenmerg in kaart brengen. Wanneer je MS hebt zoeken ze naar specifieke laesies. Dit zijn de ontstekingen. Tijdens de MRI scan kan er contrast vloeistof worden toegediend. Hiermee lichten actieve laesies op.
    • Een lumbaalpunctie
      Deze krijgt niet iedereen standaard, soms is de uitslag van een MRI scan al voldoende. Met een lumbaalpunctie kunnen ze ook allerlei infecties uitsluiten. Door analyse van vooral de eiwitten in het liquor kunnen aanwijzingen worden gevonden voor MS.
    • Lichamelijk onderzoek 
      Met lichamelijk onderzoek wordt je zenuwstelsel nagelopen en o.a. je reflexen getest. Hieruit kan de neuroloog al veel verschillende dingen opmaken. Ook gaat de neuroloog met je in gesprek om te kijken hoe klachten zich uiten en hoelang deze zich al voordoen.

    Optioneel kan er ook nog een VEP onderzoek worden gedaan, een MEP of een SSEP.

    Naar de inhoud springen