Ga naar de inhoud

Welke behandelmogelijkheden zijn er bij darmproblemen?

  Darmproblemen hebben veel invloed op je dagelijks leven. Zowel incontinentie als verstopping zijn beiden erg vervelend.  Samen met je MDL arts kun je de oorzaak vinden en naar een oplossing zoeken. Vaak kom je met voedingsadviezen en technieken om je darm te legen al een heel eind.

  Deze behandelmogelijkheden zijn er zoal:

  • Technieken om je darm te legen: onder begeleiding van een zorgprofessional kun je technieken leren toepassen om je darmen te legen.
  • Laxeermiddelen bij verstopping: als aangepaste voeding en technieken om je darm te legen niet helpen, kun je laxeermiddelen gaan gebruiken. Het is belangrijk dat je deze medicatie op de juiste manier gebruikt, dus doe dit altijd in overleg met je arts of MS-verpleegkundige.
  • Voeding kan een belangrijke rol spelen wanneer je last hebt van je darmen. Een diëtist kan met jou naar je voedingspatroon kijken.
  • Beweging is belangrijk voor je stoelgang. Actief zijn en bewegen stimuleren de darmen.
  • Neurostimulatie: als MS-laesies de darmfunctie hebben verstoord, kán neurostimulatie effectief zijn. Hierbij wordt je onderbeenzenuw met kleine elektrische prikkelingen gestimuleerd. Deze zenuw loopt vanuit je onderbeen naar het achterste gedeelte van je ruggenmerg. Van hieruit wordt onder andere de functie van je blaas en darmen geregeld.
  • In ernstige gevallen, als niets anders meer helpt, kan een stoma uitkomst bieden. Dan maakt de chirurg een opening in de buikwand waaraan hij/zij het eind van je darm vastmaakt. Zo kun je de ontlasting in een zak opvangen.

   

  Ga naar de inhoud