Ga naar de inhoud

Wat moet ik doen bij een schub?

  Je hebt klachten en bent bang voor een schub. Wanneer heb je nu precies een schub? En wat moet je dan doen?

  Ik heb nieuwe klachten, wat nu?
  Houden je klachten langer dan 24-48 uur aan? Bel dan je MS verpleegkundige op voor overleg. Vaak testen ze je bloed en/of urine om andere infecties uit te sluiten. De neuroloog kan in overleg met jou het beste besluiten wat nodig is. Een prednison kuur is niet altijd nodig, soms is voldoende rust al een goed begin.

  Wat is een pseudo schub? Kan ik ook een schub krijgen door een infectie?
  Een schub kan worden uitgelokt door een infectie, zoals griep of een blaasontsteking. Dit is moeilijk te voorkomen en wordt ook wel een pseudo schub genoemd. Vaak als je deze infectie bestrijdt, worden de MS klachten ook minder heftig en verdwijnen. Daarom wordt er vrijwel altijd eerst onderzoek gedaan om dit uit te sluiten. Zijn het (opspelende) klachten zonder dat het door een infectie wordt uitgelokt? Dan spreek je van een MS schub.

  Ik gebruik medicijnen maar ik krijg toch een schub. Hoe kan dat?
  De remmende medicijnen tegen MS zijn bedoeld om schubs zoveel mogelijk te voorkomen. Echter kan je niet volledig beschermt worden tegen aanvallen. Je kunt dus met gebruik van medicatie nog steeds MS aanvallen krijgen. Overleg wel altijd met je neuroloog of dit nog steeds het best passende medicijn is wanneer je (meerdere) aanvallen krijgt ondanks het gebruik van medicatie.

  Als ik een schub heb, moet ik dan met de gewone medicatie doorgaan?
  Ja, je moet zeker met je medicatie doorgaan. De remmende medicatie die  bij MS worden voorgeschreven, moet ervoor zorgen dat je minder schubs krijgt, maar ook minder heftig in ernst en duur. Als je dit onderbreekt en je medicijnen niet meer trouw inneemt verlaag je de medicijnspiegel in je bloed.

  Ik krijg prednison, wat nu?
  Je zal waarschijnlijk een kuur van 3 tot 5 dagen krijgen middels (dag)opname. We geven in deze blog een aantal tips om je kuur goed door te komen. Het is belangrijk om tijdens een schub maar ook na een kuur goed je rust te nemen.

  Tags:
  Ga naar de inhoud