Ga naar de inhoud

Wat is vermoeidheid?

  “Ik ben ook wel eens moe.” Zo’n zinnetje die je vast wel eens te horen hebt gekregen. Maar MS vermoeidheid is toch iets anders dan een gezond persoon zich zal kunnen voorstellen.  Een passende en veelgebruikte definitie van vermoeidheid bij MS is: “een allesoverheersend en aanhoudend gevoel van uitputting en een verminderd vermogen tot verrichting van lichamelijke en geestelijke activiteiten op het gebruikelijke niveau.”

  Soorten vermoeidheid

  Inspanningsgebonden vermoeidheid
  Mensen die zich inspannen worden moe. Hoe groter de inspanning des te groter de vermoeidheid. Bij mensen met MS staat deze vermoeidheid echter vaak niet in verhouding tot de geleverde inspanning. De ervaren vermoeidheid is naar verhouding groter, komt sneller opzetten en het herstel duurt langer; de batterij is sneller leeg. Die inspanningsgebonden moeheid kan lichamelijk en geestelijk zijn.

  Niet-inspanningsgebonden vermoeidheid
  Mensen kunnen ook vermoeid zijn zonder aantoonbare inspanning geleverd te hebben. Deze vermoeidheid is vaak minder te beïnvloeden en vaak moeilijker te begrijpen door de mensen in de omgeving. ‘Waar ben je dan zo moe van?’ is een veelgehoorde vraag.

  bron VUMC Amsterdam

  Ga naar de inhoud