Ga naar de inhoud

Wat is het UWV?

  Wat is het UWV?

  Het UWV is het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Het UWV werkt als zelfstandig bestuursorgaan in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Je kunt bij het UWV terecht voor alle vragen die je hebt over het vinden en behouden van werk of over ziekte tijdens werk. Bij ziekte en ontslag gelden er bepaalde procedures die het UWV afhandelt. Ook als wil weten of je recht hebt op een uitkering of deze wilt aanvragen, kun je terecht bij het UWV.

  Werk

  Het UWV stimuleert mensen om aan het werk te blijven of om een nieuwe baan te vinden. Deze taak voert het UWV uit samen met gemeenten en met verschillende bedrijven. Voor consumenten betekent dit dat je onder andere bij het UWV terechtkunt als je moeite hebt op je huidige werkplek, als je moeite hebt met solliciteren of als je geen werk kunt vinden. Het UWV kan je dan helpen met het behouden van je huidige werkplek door onder andere coaching, of door de werkplek aan te passen. Ook biedt het UWV sollicitatietrainingen aan en hulp bij het maken van een CV of een sollicitatiebrief.

  Indicatiestelling

  Het UWV beoordeelt of iemand echt ziek of arbeidsongeschikt is, dit doen zij met behulp van speciale artsen. Als je langere tijd ziek bent, komt er via het UWV een speciale arts om te kijken hoe ziek je bent en in hoeverre je in staat bent om (gedeeltelijk) weer aan het werk te gaan. Ook worden er dan afspraken gemaakt over je herstel en wat je hier zelf aan zou kunnen bijdragen. Het doel van het UWV bij ziekte is altijd om een werknemer weer te helpen re-integreren op de arbeidsmarkt voor zover dat nodig is. Als je arbeidsongeschikt bent (geworden) of je kunt je huidige werk niet meer blijven uitvoeren, kan je bij het UWV terecht voor het vinden van een nieuwe geschikte baan.

  Uitkering

  Maar wat als werken niet meer lukt? Dan bepaalt het UWV of je in aanmerking komt voor een bepaalde uitkering en verzorgt de uitbetaling hiervan. Als je denkt recht te hebben op een of meer uitkeringen, kun je deze aanvragen bij het UWV.

  Ga naar de inhoud