Je klikt misschien niet helemaal met je arts of hebt twijfels over zijn bevindingen. Dan kan het lonen om te gaan voor een second opinion. Maar wat is dat nu precies? ‘Second opinion’ betekent letterlijk: tweede mening. Een andere arts geeft dus zijn oordeel over de bevindingen van je dossier. Een second opinion kan zorgen voor nieuwe inzichten of je juist geruststellen.
Je kunt een second opinion aanvragen als…
- Je arts het niet lukt de juiste diagnose te stellen
- Wanneer je twijfelt over de diagnose van je arts
- Wanneer je twijfelt over de voorgestelde behandeling
Z0 regel je een second opinion
-
Vraag je arts om een verwijzing
Die heb je namelijk nodig om de second opinion vergoed te krijgen. Dit kan via je huidige behandelend arts of bijvoorbeeld via de huisarts.
-
Maak een afspraak bij een andere arts door contact op te nemen met de poli
Vermeld dat het gaat om een second opinion. Vaak geef je dan ook meteen toestemming om je dossier op te vragen. Dit kan je overigens ook altijd zelf doen, je hebt namelijk recht op je eigen gegevens. Via de website van je ziekenhuis vindt je hierover alle informatie. Ook kan je je eigen scans opvragen, dit kun je doen bij de radiologie.
-
Bezoek de arts voor je second opinion
Bereid je goed voor! Schrijf je vragen op, vraag iemand mee als ondersteuning en neem eventueel het gesprek op als je bang bent om iets te vergeten. Bespreek vervolgens de uitkomst met je eigen arts en bepaal samen wat de vervolgstappen zijn.