Ga naar de inhoud

Wat is een port-a-cath?

  Wanneer je regelmatig te maken krijgt met een infuus, moet je vaak geprikt worden. Het aanprikken van de ader kan dan steeds moeilijker worden en er ontstaan kleine littekens. Ook kan het zijn dat de ader gaat ontsteken. Hierdoor wordt het aanprikken steeds lastiger en soms zelfs onmogelijk. Gelukkig bestaat er een oplossing die in sommige gevallen dan wordt geplaatst, namelijk een Port-A-Cath.

  Wat is een Port-A-Cath?

  Een Port-A-Cath, afgekort een PAC, is een klein kastje van metaal. Dit kastje komt onder de huid in het vetweefsel van je borstkas te liggen, bij voorkeur onder het rechtersleutelbeen waar het maanden kan blijven zitten. Een interventieradioloog plaatst de PAC onder plaatselijke verdoving.

  Een PAC bestaat uit een kastje met een zelfsluitend membraan waaraan een slangetje vastzit. Dit slangetje, ook wel katheter genoemd, komt in een bloedvat te liggen. Met een injectie door de huid prikt de arts of verpleegkundige door het membraan in het kastje. Zo kunnen ze vloeistof, medicijnen of chemotherapie via het kastje in de bloedbaan brengen. Bloed afnemen via de PAC kan ook. Op deze manier hoeft er niet steeds opnieuw in een bloedvat geprikt te worden.

  bron LUMC.

  Tags:
  Ga naar de inhoud