Ga naar de inhoud

Wat is een OZO?

  Een OZO is de afkorting van een oogzenuwontsteking. Om het nog ingewikkelder te maken, ook wel een Neuritis optica in het latijn genoemd.

  De klachten

  De klachten van een oogzenuwontsteking beginnen meestal met plotseling wazig zien. Voornamelijk in één oog, soms in beide ogen. De kleuren zijn anders en het contrast wordt minder. Ook kan het gebied rondom het oog pijn doen, met name als de ogen bewogen worden. Het gezichtsvermogen wordt meestal in de loop van één of twee weken slechter. De klachten kunnen ook verergeren als het lichaam opwarmt. Bijvoorbeeld na een heet bad of een hete douche, of na inspanning. Andere symptomen van neuritis optica kunnen hoofdpijn of een gevoelige oogbol zijn.

  Behandeling van neuritis optica

  Er is geen vaststaande behandeling voor een oogzenuwontsteking. Soms worden via een infuus corticosteroïden (prednison) toegediend. Corticosteroïden beïnvloeden de snelheid van herstel, maar niet de mate van herstel van de oogzenuwontsteking. Het herstel van het gezichtsvermogen is dus hetzelfde zonder en met behandeling met corticosteroïden.

  Vaak duurt het herstel wel enkele weken tot maanden. Bij sommige patiënten zal het herstel niet volledig zijn, dit is bij iedereen anders. Soms komt de gezichtsscherpte helemaal terug, maar blijven de kleuren achter. Bij anderen blijven delen van het gezichtsveld onscherp. Neuritis optica wordt bij ongeveer 10% van de mensen chronisch. De gezichtsscherpte vermindert dan stukje bij beetje.

  Bron oogfonds.

  Tags:
  Ga naar de inhoud