Ga naar de inhoud

Wat is de prognose bij MS?

    Hoe de MS zich bij elke individuele patiënt zal ontwikkelen, is in het begin moeilijk te voorspellen. Het ziekteverloop is afhankelijk van vele factoren zoals de vorm van MS, aard van de symptomen, geslacht en behandeling. In het slechtste geval raakt iemand binnen enkele jaren blijvend invalide, in het gunstigste geval gebeurt dit nooit.

    In het algemeen is de prognose bij MS de afgelopen decennia sterk verbeterd dankzij medicatie, nieuwe behandelingen en betere zorg. Er zijn diverse middelen die de ziekte remmen en het aantal en de ernst van de terugvallen bij RRMS kan verminderen. Door tijdig te starten met een behandeling, kan blijvend verlies van functies worden uitgesteld of soms zelfs voorkomen. Helaas is er nog niet voor alle vormen van MS een effectieve behandeling.

    Naast de remmende medicatie is er ook medicatie voor de symptomen van MS zoals blaasproblemen, pijn, spasmen, seksuele problemen, loopklachten, slikproblemen en vermoeidheid. Daarbij is er steeds meer aandacht voor de gunstige effecten van een gezonde leefstijl, gezond eten, bewegen en niet roken.

    bron MS research

    Ga naar de inhoud