Ga naar de inhoud

Wat is de oorzaak van MS?

  Helaas is nog niet bekend wat de aanleiding is om MS te ontwikkelen. Wetenschappers kennen de exacte oorzaak van MS nog niet, maar ze denken dat het kan worden veroorzaakt door een combinatie van factoren. Het krijgen van MS is helaas nooit te herleiden tot een enkele oorzaak. Dat maakt het onderzoek complex. Meer onderzoek is nodig om de antwoorden te vinden en alle puzzelstukjes te kunnen leggen.

  Wat we wel weten is dat..

  • Immunologische factoren: Immunologie is de studie van het immuunsysteem van het lichaam. Wetenschappers onderzoeken de immuunrespons van het lichaam door cellen en processen te bestuderen die betrokken kunnen zijn bij MS.
  • Omgevingsfactoren: Van gebieden verder van de evenaar is bekend dat ze meer gevallen van MS hebben dan gebieden dichter bij de evenaar. Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat lage vitamine D-spiegels, roken en obesitas bijdragen aan een verhoogd risico op het ontwikkelen of verergeren van MS.
  • Besmettelijke factoren: wetenschappers onderzoeken ook virussen en bacteriën om te bepalen of ze betrokken zijn bij de ontwikkeling van MS. Deze omvatten: mazelen, hondenziekte, humaan herpesvirus-6, Epstein-Barr-virus (EBV) en chlamydia-pneumonie.
  • Genetische factoren: MS is geen erfelijke ziekte, wat betekent dat het niet van generatie op generatie wordt doorgegeven. Er is echter een verhoogd genetisch risico in families die al een lid met MS hebben, omdat familieleden enkele van dezelfde genen dragen. Bijvoorbeeld: het risico om MS te ontwikkelen is ongeveer 1 op 750 – 1000. Als bij een identieke tweeling 1 tweeling MS heeft, is het risico dat de andere tweeling MS krijgt ongeveer 1 op 4.
  Ga naar de inhoud