Een term die je vast wel eens hebt gehoord of over hebt gelezen: het JC virus. Bij gebruik van tweedelijns middelen wordt je hierop getest. Maar wat is dat virus nu eigenlijk? En wat kan het veroorzaken?
Wat is het JC virus?
Het JCV of John Cunningham virus is een humaan polyomavirus. Meer dan 80% van de volwassenen, wereldwijd, heeft antistoffen tegen dit virus zonder dat zij ooit klinische verschijnselen hebben doorgemaakt. Bij immuun gecompromitteerde patienten kan het virus reactiveren en een progressieve multifocale leuco-encefalopathie (PML) veroorzaken of, in sporadische gevallen, een interstitiële nefritis.
Wat is PML?
PML: progressieve multifocale encephalopathy.
Een infectie met het JC virus kan in zeldzame gevallen de ziekte PML veroorzaken. Dit is een demyeliniserende aandoening van het centrale zenuwstelsel d.w.z. dat de ziekte PML de myeline, die de zenuwcellen beschermt, verwoest. In veel gevallen is PML een gevolg van het gebruik van medicijnen die het immuunsysteem aantasten. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen zoals Tysabri, Gilenya, Ocrevus of Lemtrada die voor MS worden voorgeschreven.
Stratify-JCV test
PML wordt dus veroorzaakt door het JC-virus. Om te controleren of je dit virus bij zich draagt, wordt bloed afgenomen voor een test om antilichamen tegen het virus aan te tonen. Deze test vindt plaats voorafgaand en tijdens de behandeling. Vervolgens herhaalt je behandelend arts de test iedere zes maanden.
- Als je geen drager bent van het JC virus (JC negatief) wordt je 2 keer per jaar getest omdat jaarlijks de kans aanwezig is om drager te worden. Mensen die geen drager zijn, hebben een kans van kleiner dan 1:10000 om PML te krijgen.
- Ben je wel JC positief dan wordt je elke 3 maanden getest bij gebruik van immuuntherapie. Je arts overlegt samen met jou of het verstandig én veilig genoeg is om de behandeling met specifieke medicijnen voor te zetten.
Wat voor klachten kan PML geven, waar kan ik opletten?
Als je medicijnen gebruikt die PML kunnen veroorzaken dan krijg je vanuit de fabrikant een waarschuwingskaartje mee. Hierop staan diverse klachten beschreven die kunnen duiden op PML. Deze klachten kunnen lijken op een MS schub. Het is daarom belangrijk om bij nieuwe klachten je arts te informeren. Je behandelaar kan vervolgens onderzoeken of je klachten MS gerelateerd zijn of dat er iets anders speelt.