Ga naar de inhoud

Wat is aangezichtspijn?

  Pijn is een van de klachten bij MS. Maar wat is nu precies aangezichtspijn? Trigeminusneuralgie is een vorm van aangezichtspijn waarbij de patiënten last hebben van kortdurende heftige pijnscheuten in het aangezicht. Dit kan komen door aantasting van de zenuwen in je gezicht.

  Hoe zit dat dan?
  De nervus trigeminus of 5e hersenzenuw is verantwoordelijk voor het gevoel in het aangezicht. Ieder mens heeft er twee, één voor de linker en één voor de rechter zijde van het gelaat. De zenuw ontspringt uit de hersenstam en loopt over de schedelbasis, waarbij er ter plaatse van een zenuwknoop (het ganglion van Gasser) een verdeling in 3 takken is. De 1e tak verzorgt het gevoel van het voorhoofd en de ogen. De 2e tak verzorgt het middenstuk van het gelaat, dat wil zeggen de wang, de neus, maar ook inwendig de bovenkaak, het bovengebit en de neusbijholten. De 3e tak is verantwoordelijk voor het gevoel in de onderkaak, het ondergebit, de tong en de kin. De 3e tak heeft naast gevoelsvezels ook motorische vezels voor de aansturing van de kauwspier. Omdat de zenuw zich in drieën vertakt heet deze de drieling zenuw, een letterlijke vertaling van “Trigeminus”.

  Een van de medicijnen die wordt voorgeschreven bij aangezichtspijn is carbamazepine (Tegretol®). Dit is een medicijn dat vooral gebruikt wordt tegen epileptische aanvallen en waarvan de werking berust op de remming van de prikkeloverdracht van de zenuwen.

  bron nvvn

  Tags:
  Ga naar de inhoud