Revalidatie wordt ingezet om je mobiliteit en zelfredzaamheid te verbeteren als je door MS lichamelijke beperkingen krijgt. Revalidatie is tweedelijnszorg, waarnaar je wordt doorverwezen door je huisarts of specialist. Fysiotherapie en ergotherapie kunnen een onderdeel van de revalidatie uitmaken.
Revalidatie vindt plaats in een revalidatiecentrum of op de revalidatieafdeling van een ziekenhuis. Het hangt af van het stadium en de ernst van klachten van de MS of een dagbehandeling voldoende is of dat je beter kunt worden opgenomen. Wat precies een klinisch of poliklinische revalidatie is dat lees je hier.
De revalidatieperiode verschilt per persoon én per revalidatie traject. Of er een opname nodig is en hoelang de opname duurt, is helemaal afhankelijk van jouw specifieke situatie. De revalidatie traject begint altijd met een observatieperiode. Dan volgt de behandelfase en de afrondingsfase.
Multidisciplinair behandelteam
In het revalidatiecentrum val je onder een multidisciplinair team. Onder het toezicht van de revalidatiearts krijg je oefeningen en activiteiten aangeboden door verschillende deskundigen: een fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, logopedist, maatschappelijk werker, orthopedagoog, activiteitenbegeleider, cognitief therapeut, verpleegkundige, diëtist of andere specialisten. Met wie je te maken krijgt, hangt af van wat jij in jouw situatie nodig hebt.