Ga naar de inhoud

Waarom is vroeg starten met behandeling belangrijk?

  Veel mensen vinden het lastig te beslissen wanneer zij met een behandeling voor MS moeten starten. Wanneer je nog maar weinig klachten ondervindt of net de diagnose hebt is medicatie misschien niet het eerste waar je aan wilt denken. Ook het vooruitzicht om bijwerkingen van de medicatie te krijgen is niet zo aantrekkelijk. Veel mensen kiezen er dan ook voor medicamenteuze behandeling uit te stellen.

  MS is echter een ziekte die je je hele leven lang bij je draagt. Zeker wanneer je zoals de meeste tussen je 18 en 40e levensjaar met MS te maken krijgt. Vroeg starten met behandelen kan een positieve impact hebben omdat daardoor mogelijk vertraging van progressie van de ziekte optreedt.

  Beperken van neurologische schade

  Het is gemakkelijker te begrijpen waarom vroeg ingrijpen bij MS gunstig is, wanneer je bedenkt hoe groot de impact van MS op het lichaam is. Onze zenuwen zijn van levensbelang voor alle delen van het lichaam die met de hersenen in verbinding staan. Deze zenuwen zijn beschermd door een vettige stof, myeline genaamd.

  MS kenmerkt zich voor een deel door de aanvallen van het immuunsysteem op de myelinelaag. Wanneer de myeline afneemt, raken de zenuwen kwetsbaar voor beschadiging. Littekens of laesies kunnen op de hersenen, in het ruggenmerg of de oogzenuw voorkomen. Na verloop van tijd raakt de verbinding tussen hersenen en het lichaam defect. Ziekteremmende therapieën (DMT’s = disease modifying therapies) of een behandeling als HSCT kunnen de ernst en de frequentie van de aanvallen beperken. Zij werken in op het immuunsysteem van het lichaam. Vervolgens beperken zij de neurologische schade die MS veroorzaakt.

  Ga naar de inhoud