Ga naar de inhoud

Waar moet ik aan denken als ik een MRI scan krijg?

  Als je de diagnose MS hebt gekregen dan zal je regelmatig een MRI scan krijgen. Op de scan kunnen ze het verloop van de ziekte monitoren. Waarschijnlijk heb je na de afspraak een boekje meegekregen waarin allerlei informatie staat. Daar voegen wij als ervaringsdeskundige graag nog wat tips aan toe.

  Trek gemakkelijke kleding aan.
  In de MRI ruimte kan het nog wel eens koud zijn. Een lekkere sweater of joggingbroek is daarom geen overbodige luxe. Let op dat er geen metaal aan zit, anders vlieg je zo de scanner in.

  Gebruik geen make-up.
  Oogmake-up (mascara) kan metaaldeeltjes bevatten die het beeld verstoren. Met name wanneer je een MRI-onderzoek aan het hoofd moet ondergaan zijn deze verstoringen zichtbaar. Bij permanente make-up of tatoeages, kan ter plaatse een wat onaangenaam gevoel en enige roodheid optreden.

  Geen metaal!
  Magnetische, metalen en elektrische voorwerpen verstoren de MRI. Ze kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen en zijn dan ook verboden in de onderzoekskamer. Denk hierbij aan je sleutels, telefoon, bankpasje, sieraden, kunstgebit, bril en hoorapparaat e.d. Ook piercings, oorbellen en andere sieraden moet je uit/af doen. Laat dit soort spullen sowieso zoveel mogelijk thuis, scheelt een hoop gedoe en het kan niet worden gejat.

  Neem een muziekje mee.
  De MRI scan maakt een hoop lawaai. Je krijgt een koptelefoon op waar ze eventueel radio of muziek op kunnen laten afspelen. Wat veel mensen niet weten is dat je ook je eigen muziek mee mag nemen! Een CD van je favoriete band/artiest maakt het toch iets aangenamer in dat ding. Niet alleen fijn voor wat afleiding, ook weet je meteen een beetje dan hoe lang je er eigenlijk al in ligt.

  Ga naar de inhoud