Ga naar de inhoud

Vergoeding van ziekenvervoer

  Als het niet meer (volledig) lukt om op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis, revalidatiecentrum of zorgverlener te gaan kan je gebruik maken van ziekenvervoer. Ziekenvervoer is specifiek vervoer naar en van een ziekenhuis, zorgverlener of instelling. Het kan gaan om vervoer per ambulance, (eigen) auto, taxi of openbaar vervoer. Voor elke vorm van vervoer geldt een andere vergoeding en soort van declaratie.

  Wordt ziekenvervoer vergoed?

  De zorgverzekeraar kan ziekenvervoer vergoeden.

  • Ambulancevervoer wordt vergoed als het medisch noodzakelijk is.
  • Ziekenvervoer per auto, taxi of openbaar vervoer wordt in bepaalde situaties vergoed.

  Hoe regel je dit?

  • Je moet waarschijnlijk vooraf toestemming vragen bij je zorgverzekeraar. Kijk hiervoor op de website van jouw zorgverzekaar bij ‘ziekenvervoer’ of vraag het na bij je zorgverzekeraar.
  • Reis je met een taxi als ziekenvervoer? Vraag dan aan je zorgverzekeraar welke taxibedrijven gecontracteerd zijn. De zorgverzekeraar en de soort zorgpolis die een verzekerde heeft, bepalen of hij zelf een vervoerder kan kiezen. Soms moet een verzekerde namelijk gebruik maken van vervoerders met wie de zorgverzekeraar een overeenkomst heeft gesloten. Het is daarom verstandig om de zorgpolis te raadplegen of bij de eigen zorgverzekeraar te informeren hoe dat geregeld is.
  • Rijdt je met je eigen auto of met OV? De vergoeding vraagt u achteraf aan bij je zorgverzekeraar. Je betaalt de reis dus eerst zelf. Op de website van je zorgverzekeraar staat hoe je de kosten kunt declareren (terugvragen). Bel je zorgverzekeraar als u hier vragen over heeft.

  Verschil tussen ziekenvervoer en sociaal-medisch vervoer

  Ziekenvervoer is wat anders dan sociaal-medisch vervoer.

  • Ziekenvervoer is vervoer naar het ziekenhuis, zorginstelling of een zorgverlener.
  • Sociaal-medisch vervoer is vervoer voor sociale activiteiten voor mensen die vanwege een ziekte of beperking bedlegerig zijn. Bijvoorbeeld naar een bruiloft, een uitstapje of familiefeest. Hiervoor bestaat aangepast openbaar vervoer.
  Ga naar de inhoud