Ga naar de inhoud

Tweedelijns medicatie

  tweedelijns medicatie

  Artsen schrijven medicijnen uit de tweede lijn voor aan patiënten die geen baat hebben bij medicijnen uit de eerste lijn. Om in aanmerking te komen voor deze tweede- lijnstherapie moet de patiënt aan een aantal criteria voldoen. De tweede-lijnsmedicatie is met name bedoeld voor patiënten met een hele actieve RRMS, verdeeld in twee patiëntencategorieën:

  1. Patiënten die onvoldoende reageren op een behandeling uit de eerste lijn. In het voorafgaande jaar tijdens behandeling moet de patiënt minimaal één schub hebben doorgemaakt én op een hersen-MRI moeten actieve ontstekingen te zien zijn of minimaal negen MS-littekens;
  2. Patiënten met een snel ontwikkelende ernstige RRMS, die in een jaar minimaal twee schubs hebben en meerdere MS-littekens op de MRI.
  medicatie overzicht
  Gilenya® (fingolimod)

  Fingolimod is geschikt voor mensen met Relapsing-Remitting MS

  Fingolimod is een tablet die je eenmaal per dag inneemt.

  Lees hier meer informatie over Fingolimod.

  Tysabri® (natalizumab)

  Tysabri, merknaam is Natalizumab, wordt gebruikt bij volwassenen voor de behandeling van zeer actieve relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS).

  Natalizumab wordt toegediend via een infuus, wat ongeveer een uur duurt, waarna je nog een uur moet worden gecontroleerd. Na de eerste 3 giften duurt de na controle een kwartier. 

  Lees hier meer informatie over Tyabri

  Lemtrada® (alemtuzumab)

  Lemtrada wordt gebruikt bij volwassen MS-patiënten met Relapsing Remitting Multipele Sclerose (RRMS). Het wordt gebruikt als je MS zeer actief is, ondanks dat je met ten minste één ander geneesmiddel voor MS bent behandeld, of als de MS zich snel ontwikkelt.

  De meeste mensen hoeven het medicijn maar twee keer in te nemen, in twee kuren met een tussenpoos van een jaar. Het wordt toegediend via een infuus in het ziekenhuis. Voor de eerste kuur ga je vijf dagen achter elkaar naar het ziekenhuis. Elke dag krijg je een infuus dat ongeveer vier uur duurt. Over het algemeen wordt je hiervoor in het ziekenhuis opgenomen. 

  Je hebt de tweede ronde een jaar later, maar dan drie dagen achter elkaar, ongeveer vier uur per dag. De meeste mensen hoeven niet opnieuw behandeld te worden, maar sommigen hebben misschien een derde (of zelfs vierde) kuur nodig. Dit zal dan opnieuw een kuur van drie dagen achter elkaar zijn.

  Lees hier meer informatie over Lemtrada

  Ocrevus® (ocrelizumab)

  Ocrelizumab wordt gebruikt voor de behandeling van ‘actieve’ relapsing MS. Het kan ook worden gebruikt voor primaire progressieve MS.

  Je krijgt dit middel via een infuus in het ziekenhuis toegediend. Je krijgt de eerste dosis als twee afzonderlijke infusies, met een tussenpoos van twee weken. Daarna krijg je eens in de zes maanden een infuus.

  Lees hier meer informatie over Ocrevus

  Mavenclad® (cladribine)

  Mavenclad wordt voorgeschreven bij actieve RRMS.

  Je neemt dit medicijn als tablet in twee kuren. Elke behandelkuur bestaat uit twee behandelweken, één aan het begin van de eerste maand en één aan het begin van de tweede maand. Dit wordt een jaar later herhaald. 

  Lees hier meer over Mavenclad

  Mayzent® (siponimod)

  Siponimod is een medicijn om secundair progressieve MS te behandelen wanneer het ‘actief’ is. De merknaam is Mayzent.

  Je neemt siponimod eenmaal per dag als tablet in. Dit is het eerste medicijn voor secundair progressieve MS dat als tablet wordt geleverd. 

  Lees hier meer over Mayzent

  Kesimpta (ofatumumab)

  Kesimpta wordt voorgeschreven bij actieve RRMS.

  Kesimpta werkt door zich te hechten aan een doeleiwit, CD20 genaamd, op het oppervlak van B-cellen. B-cellen zijn een soort witte bloedcellen die deel uitmaken van de afweer van uw lichaam (immuunsysteem). Afweer zorgt voor bescherming tegen ziektes. Bij multiple sclerose valt het afweersysteem de beschermende laag rond de zenuwcellen aan. B-cellen spelen een rol in dit proces. Kesimpta valt de B-cellen aan en verwijdert deze. Daarmee verkleint dit middel de kans op het krijgen van een terugval (relaps, exacerbatie, schub, opstoot), verlicht het de ziekteverschijnselen en vertraagt het de verergering van de ziekte.

  Kesimpta wordt toegediend door middel van subcutane injectie (dat is een injectie onder je huid).

  Lees hier  meer over  Kesimpta.

  veelgestelde vragen
  Krijg ik nu geen schubs meer?

  Remmende medicatie verminderd de kans op terugvallen en achteruitgang. Echter is het geen geneesmiddel en om deze reden kan er dan nog steeds achteruitgang plaatsvinden.

  Waarom mag ik niet meteen een sterk middel inzetten?

  De zorgverzekering heeft regels opgesteld met betreft het voorschrijven van medicijnen. Echter bepaald jouw ziekteactiviteit voor een groot gedeelte welk middel het beste kan worden ingezet. Daarbij komend zijn bijwerkingen, gebruiksgemak en jouw gezondheid situatie ook van belang. 

  Hoe snel is medicatie uit mijn lichaam?

  Dit verschilt per middel.

  Mag ik zelf kiezen wat ik neem?

  Je hebt zeker een stem in je behandeling. Jouw ziekteactiviteit voor een groot gedeelte welk middel het beste kan worden ingezet. Daarbij komend zijn bijwerkingen, gebruiksgemak en jouw gezondheid situatie ook van belang. Ga daarom in gesprek met je neuroloog en weeg verschillende opties af.

  Ga naar de inhoud