Ga naar de inhoud

Tips voor tijdens een flush

  Als je Tecfidera gebruikt ken je het vast wel.. Dé flush! Het gevoel alsof je lichaam in de fik staat, rood van top tot teen of de energie die het uit je zuigt. Vaak gaat dit gepaard met een warm gevoel of jeuk en maag-darmklachten (diarree, misselijkheid, maagpijn). Deze bijwerkingen komen vooral de eerste maanden van de behandeling voor. Hierna neemt het af. Allerlei verschillende symptomen die best lastig kunnen zijn.

  Wat kan je eraan doen?

  Tijdelijk de dosering halveren
  Klachten van flushing en maagdarmklachten zijn te verminderen door tijdelijk terug te gaan in dosering van tweemaal per dag 240 mg naar tweemaal per dag 120 mg gedurende maximaal een maand en door de medicatie tegelijk met voedsel in te nemen. Doe dit altijd alleen in overleg met je arts.

  Aspirinekuur
  Bij hinderlijke flushing kan gedurende vier dagen aspirine 325 mg gebruikt worden 30 minuten voor inname van de Tecfidera. De aspirine zorgt ervoor dat het blozen afneemt.

  Voeding
  Tecfidera innemen met voeding kan ervoor zorgen dat je minder maag/darm klachten ervaart. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van Tecfidera met voedsel de symptomen van een flush met ongeveer 25% verminderd.

  Patronen herkennen
  Soms komt een flush onverwachts maar er zit ook regelmatig een patroon in. Dit patroon is alleen lang niet bij iedereen hetzelfde. Het kan helpen om eens bij te houden wat je zoal op een dag eet, drinkt en doet. Treedt het inderdaad in een patroon op? Doordat je bijvoorbeeld te weinig hebt gegeten of je medicijnen niet op tijd hebt ingenomen? Vind uit wat voor jou werkt.

   

  Jullie tips:

   

  "In augustus ben ik gestart met Tecfidera. In het begin heb ik veel flushes gehad maar nu gelukkig minder. Ik probeer de kans te verminderen door de pil 's ochtends in te nemen met yoghurt of brood met pindakaas en vooral suiker te vermijden vlak na inname. Meestal gaat het goed maar het gebeurt wel eens dat ik een aantal uur later begin te gloeien. Als dit gebeurt dan neem ik een aspirine in van 100 mg. Als ik dit doe wanneer ik het aan voel komen, dan houdt dit vaak de flush tegen. Als ik het inneem tijdens een flush, dan zorgt het ervoor dat de flush sneller stopt. In de avond neem ik de pil in bij de avondmaaltijd en heb ik vrijwel nooit last van flushes. Ik neem mijn medicatie altijd in tijdens het ontbijt en het avondeten. Door dit vaste ritme komt het niet vaak voor dat ik het vergeet."
  Manouk
  "Ik slik Tecfidera, meestal denk ik er zelf aan bij het eten maar heb voor de zekerheid een app die mij 2x per dag een herinnering geeft. De flushes komen altijd op een onhandig moment, bijvoorbeeld als ik voor de klas sta. Dit maakt het lastig om rustig aan te doen. Meestal helpt even rustig zitten namelijk om het sneller weg te laten gaan. Ook het drinken van koud water helpt om ‘af te koelen’."
  Marieke
  "Aspirine heb ik ook met goed effect gebruikt voor flushes, wel zou ik heel voorzichtig zijn met aspirine (en NSAID gebruik in het algemeen). Ik heb daardoor een maagzweer gekregen. Veel artsen geven/aanbevelen alleen maagbeschermers aan oudere patiënten ~60+. Ik was toen 27. Bespreek dit dus zeker met je arts"
  Sophia
  "Voor de flushings gebruikte ik een aspirine dan waren ze minder heftig of kwamen ze soms helemaal niet voor."​
  Stephanie
  Ga naar de inhoud