Ga naar de inhoud

tips voor je telefoon

  Last van je zicht, motoriek of tintelingen? Dan kan je telefoon bedienen soms best wat irritaties opleveren. Gelukkig leven we in de moderne tijd en is er voor alles allerlei oplossingen te bedenken. Je moet alleen wel weten wat er zoal mogelijk is.

  Spraakbesturing
  Een lang berichtje typen kost veel moeite? Veel telefoons kunnen tegenwoordig dicteren. Jij praat, je telefoon typt het uit. Hoe handig is dat? Helemaal vlekkeloos werkt het overigens niet altijd dus check de tekst voor je iets wegstuurt ;-). Daarnaast kan je ook gewoon berichten inspreken zonder te dicteren, je tikt op het microfoontje in bijvoorbeeld Whatsapp en je kan beginnen met praten.

  Zicht en gehoor
  Je zicht gaat niet zo lekker en een beeldscherm met kleine letters is lastig. Got ya! Op vrijwel elk type telefoon kan je de lettergrootte en weergave aanpassen. Hierdoor kan je tekst extra makkelijk lezen en kost dit minder energie. Ook kan je telefoon laten voorlezen. Selecteer de tekst en tik op spreek uit.

  Aanraken
  Ook de intensiteit van je beeldscherm is aanpasbaar. Voel je bijvoorbeeld niet meer goed hoe hard je drukt en mis je daardoor de toetsen? Onder het kopje fysiek en motorisch vindt je diverse mogelijkheden. Kies dan voor aangepaste aanraking en stel het in naar jouw voorkeuren.

  Waar vind je deze instellingen zoal?
  IOS / instellingen / toegankelijkheid
  Android / instellingen / weergave

   

  Ga naar de inhoud