Ga naar de inhoud

Tips om makkelijker je bloed te laten prikken

  Bloed laten afnemen of een infuus aanleggen. Soms is dat best even lastig. Omdat je aders niet zo zichtbaar zijn, omdat ze rollen of omdat je misschien al zó vaak geprikt bent dat het vanwege littekenweefsel lastiger wordt. Ook kan angst voor het prikken een rol spelen. Gelukkig zijn er heel wat tips die kunnen helpen. 

  Ontspan
  Neem de tijd voor het prikken. Als je kennismaakt met diegene die jou gaat prikken benoem dat dan ook je angst. De prikker zal vast en zeker ervaring hebben en kan rekening houden met je angst.

  Zorg ervoor dat de je arm warm genoeg is
  Gebruik hiervoor een deken uit de warmtekast of laat de arm een kwartiertje in warm water hangen. Dit zorgt voor verwijding van de bloedvaten, waardoor ze beter zichtbaar en/of voelbaar worden.

  Een fijne houding
  Een fijne houding is niet alleen voor jou fijn, ook degene die je prikt heeft zo beter zicht. Je kan altijd aangeven dat je graag wil liggen, dit kan voor extra rust zorgen.

  Trucjes
  Je kent het vast wel. Er wordt je gevraagd om een aantal keer de hand te openen en te sluiten en vervolgens een vuist te maken. Doordat de stuwband de bloedstroom richting het hart tegenhoudt, treedt er verwijding op en wordt het bloedvat beter zichtbaar. Zo kunnen ze er beter bij.

  Emla zalf
  Ben je bang voor de pijn van de naald? Dan kan Emla zalf een oplossing zijn. Eenmaal op de huid aangebracht verdooft Emla het oppervlak gedurende korte tijd ter voorbereiding op bepaalde medische ingrepen. Bijvoorbeeld voor het inbrengen van een naald.

  Gebruik van een venoscoop
  Deze toestellen zijn niet altijd aanwezig maar mocht je écht zeer moeizaam te prikken zijn kan het een fijne toevoeging voor de verpleegkundige zijn. Het zorgt voor een betere zichtbaarheid van de ader. Een goede stuw- en priktechniek blijft cruciaal maar het wordt in elk geval iets makkelijker. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld Veinlite of Veinviewer.

  Ben je echt heel lastig te prikken? Vraag dan om de anesthesist.

  Ga naar de inhoud