Ga naar de inhoud

Slapen met een verzwaringsdeken

  Wat is een verzwaringsdeken?

  De naam verzwaringsdeken zegt het eigenlijk al: het is een verzwaarde deken. Doordat het deken is verzwaard, valt de deken om je heen en oefent het een subtiele druk uit op je lichaam. De deken wordt gebruikt over een laken, deken of dekbed heen. De wetenschappelijke term voor deze druk is ‘Deep Pressure Stimulation’.  Volgens onderzoek zouden mensen door het gewicht dat op hen drukt een gevoel van veiligheid, rust en comfort ervaren. Ook zou je door het gewicht stabieler liggen, daardoor minder woelen in je slaap en dus rustiger slapen. Door de subtiele druk die door het zwaarte deken wordt uitgeoefend, ontstaat een (soms zelfs onbewust) gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dit zorgt voor optimale ontspanning van je lichaam en het zenuwstelsel.

  Door dit signaal maakt je lichaam meer gelukshormoon (serotonine) aan. Gelukshormoon wordt van nature omgezet in slaaphormoon (melatonine), waardoor de productie daarvan ook omhoog gaat. Uiteindelijk ontspan je, val je sneller in slaap, slaap je dieper en wordt je dus ook met een uitgeruster gevoel wakker ’s ochtends.

  Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een verzwaringsdeken?

  De algemene regel is om een deken te kiezen die ongeveer 10% van je eigen lichaamsgewicht is. Zit je net tussen twee gewichtscategorieën in, dan is het verstandig om voor de zwaardere optie te kiezen.

  Voor wie is het geschikt?

  Iedereen kan in principe gebruikmaken van de verzwaringsdeken. De verzwaringsdeken is oorspronkelijk gemaakt om verschillende gehandicapte groepen te helpen. Na de ontwikkeling van de verzwaringsdeken werd al snel ontdekt dat de deken ook mensen zonder aandoening helpt bij het slapen.

  Waar kan je ze zoal kopen?

  Zorgwinkels, Ikea, Hema en op diverse online verkooppunten.

  Ga naar de inhoud