Ga naar de inhoud

Reizen met MS, waar moet je op letten?

  Op reis met MS, waar moet je op letten?⁠

  Hoe doe je dat met medicatie? Mag je wel zomaar alle vaccinaties nemen als die nodig zijn voor je vakantie bestemming? En hoe gaat het met warmere temperaturen? We hebben een aantal veelgestelde vragen voor jullie op een rij gezet.⁠

  Kan ik op vakantie naar het buitenland?
  Voor medicijnen, die via een injectie worden toegediend, is het raadzaam een Engelstalige brief mee te nemen met een verklaring dat injectiespuiten nodig zijn voor de behandeling van MS.

  Wat doe ik als ik een schub krijg op vakantie?
  Neem in dat geval contact op met de behandelend arts of MS-verpleegkundige. Samen kan bepaald worden of een behandeling nodig is en zo ja of dat ter plekke kan of dat een versnelde terugkeer naar Nederland nodig is.

  Kan ik op vakantie naar een warm land?
  Soms krijgen mensen door hoge temperaturen tijdelijk meer last van hun MS (oude klachten komen terug of bestaande klachten worden erger). Warmte beïnvloedt de ziekte niet op de lange termijn, maar het kan wel tijdelijk meer last bezorgen. Sommige mensen hebben juist minder last van hun MS bij hoge temperatuur. Dit is een kwestie van uitproberen.

  Mag ik tropenprikken hebben?
  Voor bepaalde medicijnen bij MS wordt vaccinatie met een verzwakt levend virus afgeraden, overleg hiervoor met de neuroloog of MS-verpleegkundige. Ook als men geen medicijnen gebruikt, maar een gele koorts vaccinatie nodig heeft, is overleg verstandig. Bij gebruik van één van de Interferonen of Copaxone kunnen alle inentingen voor de tropen gewoon gehaald worden. Sommige vaccinaties kunnen wel wat algemene verschijnselen geven, maar er zijn geen aanwijzingen dat dit de MS beïnvloedt.

  bron MScentrum Amsterdam

  Ga naar de inhoud