In sommige MS diëten is zuivel not done. Maar wat neem je dan wel? Tegenwoordig zijn er allerlei plantaardige varianten te verkrijgen maar dat kan best prijzig zijn. Daarom een makkelijk en heerlijke basisrecept om zelf plantaardige ”melk” te maken. Een op basis van amandelen en een op basis van haver.
Amandelmelk
Ingrediënten:
150 gram ongebrande, ongezouten amandelen
250 ml warm water
750 ml koud water
Eventueel: vanille-essence en/of kaneel
Extra:
Zeef of kaasdoek.
Een kom
Zo maak je het:
- Week de amandelen een nacht ruim water. Giet af, spoel goed af en doe met 700 ml water in de blender. Maal 2 min. tot de amandelen fijngemalen zijn.
- Schenk het mengsel in porties door de zeef. Druk zo nodig met een lepel voorzichtig aan, zodat alle melk eruit komt. Zeef eventueel twee keer. Bewaar maximaal 5 dagen in de koelkast.
Havermelk
Ingrediënten:
150 gram havervlokken
750 tot 1000 ml koud water
Extra:
Zeef of kaasdoek.
Een kom
Zo maak je het:
- Week de haver een nacht ruim water. Giet af, spoel goed af en doe met 700 ml water in de blender. Maal 2 min. tot de havervlokken fijngemalen zijn. Het weken van de haver kan je ook overslaan.
- Schenk het mengsel in porties door de zeef. Druk zo nodig met een lepel voorzichtig aan, zodat alle melk eruit komt. Zeef eventueel twee keer. Bewaar maximaal 5 dagen in de koelkast.
Tips:
- Hoe meer havermout of amandelen je gebruikt hoe romiger je melk zal zijn en hoe beter je de melk moet schudden voordat je het gebruikt. Hoe meer water je gebruikt, hoe meer je plantaardige melk zal zijn zoals die in de winkel.
- Voeg voor wat extra zoetigheid vanille essence, kaneel of honing toe.
- Wil je een chocolade variant? Voeg dan 1 eetlepel cacao en 2 eetlepels honing of agavesiroop toe.
- Houd je de ‘pulp’ over? Gooi dit door je smoothie of salade heen voor de vulling/vezels.