Ga naar de inhoud

Nienke

  Nienke (30) woont samen met partner Wietse in het pittoreske Milsbeek. Ze heeft sinds 9 jaar de diagnose MS.

  In het dagelijks leven vind je mij vooral op de mat, de yogamat welteverstaan. Ik ben als ZZP’er actief als yogadocent yin en stoelyoga met mijn bedrijfje Free Flow yoga. Ik wil iedereen de kans geven om yoga te ontdekken en daarom is bij mij dan ook iedereen welkom! Net als jullie heb ik MS en weet uit ervaring hoe te dealen met fysiek en mentaal ongemak. Dit vertaal ik op de mat door mensen te helpen ontdekken wat ze nodig hebben en hoe ze het zo comfortabel voor zichzelf kunnen maken. 

  Wanneer ik niet op de mat sta ben ik graag creatief bezig met het maken van onder andere sieraden. Ook reis ik de hele wereld over naar landen die niet bestaan door veel te lezen. Maar het liefst ben ik buiten om te wandelen, te fietsen, te suppen en te kamperen op de mooiste plekjes!

  Begonnen op een dieptepunt
  Ik ben met yoga begonnen op een dieptepunt. Tijdens mijn afstudeerperiode van de opleiding Sociaal Cultureel Werk, kwam ik er na de diagnose MS al snel achter, dat werken zoals ik dat bedacht had niet voor mij was weggelegd. Ik had een fulltime baan in een ziekenhuisapotheek waarvoor ik het hele weekend moest bijtanken, om maandag weer met tegenzin te kunnen beginnen. Ik besefte dat dit niet was wat ik wilde. Maar wat dan wel? Dat mijn contract niet verlengd werd kwam als een opluchting.

  Lichamelijk en fysiek op een betere plek 
  Door zelf yoga te gaan ervaren om te helpen dealen met alles, besefte ik al snel dat het zoveel meer voor me deed. Ik voelde me lichamelijk en fysiek op een betere plek. Kreeg weer helderheid in mijn leven, richting eentje waarin ik me al heel snel thuis voelde en de behoefte had om deze ervaring te delen. 

  Ik besloot een opleiding tot yogadocent te gaan volgen. Al voor ik mijn diploma had kon ik aan de slag bij Minette haar yogaschool Body-Motion in Gennep en Boxmeer waar ik al doende mezelf kon ontwikkelen tot de docent die ik vandaag ben. 

  Toekomst zonder stilzitten
  In de (nabije) toekomst wil ik mezelf als docent nog verder ontwikkelen door verdere verdiepende opleidingen te gaan volgen, in de yin en als all accessible yogadocent.  Daarnaast heb ik ook nog een bucketlist vol met mooie reizen en plekken die ik nog gezien en meegemaakt wil hebben samen met Wietse. Dus stilzitten is er niet bij, tenzij ik mediteer!

  Diagnose
  Ik heb in 2012 de diagnose MS gekregen, maar heb het vermoedelijk al veel langer. Als jong meisje waren er al symptomen die nooit erkend zijn. 

  Op dit moment heb ik SPMS en het uit zich vooral in cognitieve problemen, mijn geheugen is zoals Goudse kaas. Die met grote gaten. Lichamelijk uit het zich in veel spasmen, gevoelsstoornissen, pijn en wandelingen die helaas steeds korter worden. Op dit moment heb ik net mijn laatste ronde Ocrevus gehad. Hiermee ga ik stoppen vanwege de vele bijwerkingen die ik ervaar. Door de bijwerkingen ben ik niet in staat te doen wat ik graag zou willen, dus dan trek ik een grens. 

  Balans van rust en activiteit
  Omgaan met MS is niet mijn sterkste punt. Ik ben nog altijd op zoek naar de balans van rust en activiteit in het dagelijks leven, omdat ik nog zoveel wil doen maar de tijd en energie soms ontbreekt. Er zitten niet meer uren in een dag om te vullen, dus soms word ik noodgedwongen afgeremd als ik weer over de schreef ben gegaan. 

  Yoga helpt me om te voelen, de spiegel op mezelf te richten en de confrontatie aan te gaan met wat ik denk en voel. En ook als ik niet lekker in mijn vel zit, is op de mat stappen altijd een goed idee. Dat is mijn veilige haven waar ik mag zijn wie ik ben en me nooit zal veroordelen.

  Thuishaven
  Mijn thuishaven is echter bij Wietse, die het hele proces van diagnose tot nu nooit van mijn zijde is geweken. En ook al is het niet altijd gemakkelijk, samen slaan we ons er doorheen. Hij zet mij op mijn plek als dat nodig is. Om mij heen heerst begrip, degene die dat niet op kunnen brengen zijn mijn kostbare energie niet waard. Ik moet kunnen zijn wie ik ben bij wie dan ook.

  Blijf jezelf, verstop of verdrink niet in je diagnose, maar haal alles eruit wat erin zit. Jij hebt de regie. Jij bepaalt welke richting je op wil. Leef vandaag, morgen kun je opnieuw beginnen. En wie weet mogen we elkaar een keer ontmoeten op de mat, de plek waar je voor jezelf leert en gaat zorgen, want je verdient het!

  Ga naar de inhoud