Ga naar de inhoud

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Zeposia® (ozanimod)

Ozanimod (Zeposia)

Ozanimod is een behandeling voor ‘actieve’ relapsing MS. De merknaam is Zeposia.

Wie kan ozanimod nemen?

Zeposia wordt voorgeschreven bij RRMS

Hoe werkt ozanimod?

Er wordt gedacht dat speciale soorten cellen in uw immuunsysteem, T- en B-cellen genaamd, veel van de schade bij MS veroorzaken. Ze doden normaal gesproken virussen en bacteriën die in je lichaam terechtkomen, maar bij MS beschadigen ze je zenuwen. Ozanimod zorgt ervoor dat ze je lymfeklieren niet verlaten waar ze zijn gemaakt. Dit betekent dat er minder van hen in uw hersenen en ruggenmerg terechtkomen, waar ze de bedekking (myeline) rond uw zenuwen zouden aanvallen.

Ozanimod is een tablet die u eenmaal per dag inneemt.

Wat zijn de bijwerkingen van ozanimod?

De meest voorkomende bijwerkingen van ozanimod zijn verkoudheid, hoofdpijn, evenals borst- en urineweginfecties. Wanneer je de eerste dosis van het geneesmiddel inneemt, kan je hartslag vertragen (deze wordt snel weer normaal). Hierdoor zal je eerste dosis kleiner zijn, waarna deze in de eerste week geleidelijk wordt verhoogd. Ozanimod veroorzaakt een kortstondige stijging van uw leverenzymen. Ze gaan over het algemeen terug naar normale niveaus zonder dat je hoeft te stoppen met het innemen ervan.

Mag ik Zeposia gebruiken als ik zwanger wil worden/ of ben?

Nee. Als Zeposia tijdens de zwangerschap wordt gebruikt, bestaat er een risico op schade aan de ongeboren baby. Je mag geen borstvoeding geven tijdens het gebruik van Zeposia. Zeposia kan in de moedermelk terechtkomen en er bestaat een risico op ernstige bijwerkingen voor de baby.

Lees hier de bijsluiter.

Inhoudsopgave


Ga naar de inhoud