Ga naar de inhoud

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Tysabri (natalizumab)

Natalizumab (Tysabri)

Wie kan natalizumab gebruiken?

Tysabri wordt gebruikt bij volwassenen voor de behandeling van zeer actieve relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS). De merknaam is Natalizumab.

Hoe werkt natalizumab?

Je immuunsysteem maakt speciale soorten cellen om virussen en bacteriën te doden. Maar bij MS wordt aangenomen dat deze cellen zich per ongeluk op zenuwen in uw hersenen en ruggenmerg richten. Natalizumab kleeft aan deze cellen (T-cellen genoemd). Het stopt ze voordat ze in je hersenen en ruggenmerg terechtkomen, waar ze de omhulling (myeline) rond de zenuwen daar zouden aanvallen.

Natalizumab wordt toegediend via een infuus, wat ongeveer een uur duurt, waarna je nog een uur moet worden gecontroleerd. Na de eerste 3 giften duurt de na controle een kwartier. Toedienen van het infuus gebeurt op de dagbehandeling, hierna mag je gewoon naar huis.

Wat is de effectiviteit van natalizumab?

Tysabri valt onder tweedelijns medicatie.

Wat zijn de bijwerkingen van natalizumab?

Na een infusie kunt u een tijdje last krijgen van: netelroos (jeukende huid), hoofdpijn, rillingen, maagklachten, gewrichtspijn, keelpijn of misselijkheid, vermoeidheid of duizeligheid.

Bijzonderheden:

PML: Behandeling met natalizumab kan uw kansen op het ontwikkelen van een zeldzame virale herseninfectie, PML (progressieve multifocale leuko-encefalopathie) genoemd, vergroten. Het risico om PML te krijgen is klein. Vier op de duizend mensen die natalizumab gebruiken, krijgen het. In september 2017 hadden ongeveer 750 mensen met MS die natalizumab hadden gebruikt PML gekregen (van de ongeveer 175.000 mensen over de hele wereld die dit medicijn gebruikten).

Als je een virus hebt dat het JC-virus wordt genoemd, loop je een groter risico om PML te krijgen. Slechts één op de 10.000 mensen die dit virus niet hebben, krijgt PML. Als u het wel heeft, krijgt één op de 500 mensen met het hoogste risico PML in de eerste twee jaar dat u natalizumab gebruikt. Daarna loopt het risico flink op. Als je risico op PML hoog is, zal uw MS-specialist uw behandeling wijzigen, en u misschien overschakelen op een andere DMT.

Als je natalizumab gebruikt, krijg je bloedonderzoek om te zoeken naar het virus dat het veroorzaakt. Als je risico loopt op PML, wordt je gecontroleerd op vroege tekenen als dit het geval is. Je arts zal je vertellen waar je op moet letten en wat je moet doen als je tekenen van PML opmerkt. Ook krijg je van de fabrikant een speciaal pasje mee die je kunt gebruiken. 

Mag ik Tysabri gebruiken als ik zwanger wil worden/ben?

Gebruik Tysabri niet als je zwanger bent, tenzij je dit met je arts heb besproken. Er zijn verschillende protocollen per ziekenhuis. Licht je arts onmiddellijk in als je zwanger bent, als je vermoedt dat je zwanger zou kunnen zijn of als je van plan bent zwanger te worden. Geef geen borstvoeding terwijl je Tysabri gebruikt.

Lees hier de bijsluiter.

Inhoudsopgave


Ga naar de inhoud