Ga naar de inhoud

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Tecfidera (dimethylfumaraat)

Dimethylfumaraat (Tecfidera)

Wie kan Dimethylfumaraat gebruiken?

Tecfidera is een behandeling voor actieve RRMS. 

Hoe werkt dimethylfumaraat om MS te behandelen?

Oorspronkelijk een medicijn voor de behandeling van psoriasis, ontdekte een proef in 2012 dat het een effectieve behandeling voor MS zou kunnen zijn.  We weten niet precies hoe het werkt, maar het dempt ontstekingen. 

Hoe gebruik je Dimethylfumraat?

Dimethylfumaraat is een tablet die je twee keer per dag inneemt. Inname met voedsel kan de bijwerkingen helpen verminderen.

De aanbevolen dosering bestaat uit een startdosering en een gebruikelijke dosering. De startdosering geldt voor de eerste 7 dagen; je neemt dan tweemaal per dag 1 capsule van 120 mg. Na de eerste 7 dagen start je met de gebruikelijke dosering. Je neemt dan tweemaal per dag 1 capsule van 240 mg. Je moet de capsule in zijn geheel met wat water doorslikken. Neem de capsule in met wat voedsel, dit kan helpen om een aantal van de vaak voorkomende bijwerkingen te verminderen. Je mag de capsule niet breken, fijnmaken of oplossen en er niet op zuigen of kauwen. Dit kan een aantal bijwerkingen verergeren.

Wat is de effectiviteit van dimethylfumaraat?

Tecfidera valt onder de eerstelijns medicatie.

Wat zijn de bijwerkingen van dimethylfumaraat?

Rood worden van het gezicht of een warm, heet, brandend gevoel of jeuk van het lichaam (flushing), stoelgang met dunne ontlasting (diarree), misselijkheid en maagpijn of maagkrampen zijn veelvoorkomende bijwerkingen.

PML: een zeer zeldzame bijwerking

Dimethylfumaraat kan uw kansen op het krijgen van een zeldzame virale herseninfectie, genaamd PML (progressieve multifocale leuko-encefalopathie), vergroten. Het risico is extreem klein, maar PML kan een persoon doden of ernstig invalide maken. Eind 2017 waren er slechts vijf gevallen waargenomen bij meer dan 230.000 mensen over de hele wereld die dimethylfumaraat gebruikten.

Mag ik Tecfidera gebruiken als ik zwanger wil worden/ben?

Nee. Gebruik Tecfidera niet als je zwanger bent. Het is niet bekend of de stoffen in Tecfidera in de moedermelk worden uitgescheiden. Tecfidera mag niet worden gebruikt tijdens de periode waarin borstvoeding wordt gegeven.

Je vind de bijsluiter hier.

Inhoudsopgave


Ga naar de inhoud