Ga naar de inhoud

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Plegridy

Plegridy

Wie kan bèta-interferonen gebruiken?

Bèta-interferonen worden aanbevolen voor de behandeling van ‘actieve’ relapsing MS.

Hoe werkt Plegridy?

De werkzame stof van Plegridy is peginterferon béta-1a. Peginterferon bëta-1a is interferon bëta-1a, net als Avonex® en Rebif®, maar dan gekoppeld aan plyethyleenglycol PEG). Door deze koppeling, ook wel pegylering genoemd, wordt het molecuul groter waardoor het langer in het lichaam aanwezig blijft. Dat betekent dat het effect verlengd is en aanhoudt, waardoor Plegridy niet zo vaak hoeft te worden toegediend als een niet gepegyleerd interferon, terwijl de effectiviteit behouden blijft. Daarnaast wordt, door de koppeling aan PEG, het interferon in Plegridy beschermd tegen afbraak en maakt het lichaam er minder antistoffen tegen.

Hoe gebruik je het?

Plegridy wordt met behulp van een voorgevulde pen éénmaal per twee weken onder de huid (subcutaan) van de buik, arm of dij geïnjecteerd. Patiënten kunnen dit zelf doen, mits zij hierin goed getraind zijn. Aanbevolen wordt de dosis geleidelijk op te voeren, dit noemen we titratie, om griepachtige symptomen die aan het begin van de behandeling kunnen optreden, te verminderen:

  • startdosis: 63 µg
  • tweede dosis: 94 µg
  • derde en volgende doseringen: 125 µg

De eerste twee doseringen van resp. 63 µg en 94 µg zijn verkrijgbaar in een startverpakking. Daarna kan de volledige dosering in de standaardverpakking van 125 µg worden gebruikt.

Effect

Het is aangetoond dat Plegridy het aantal aanvallen al na 1 jaar met 36% kan verminderen, In het tweede jaar wordt met Plegridy het aantal aanvallen nog verder verminderd. De ernst van die aanvallen is minder en Plegridy vermindert de kans op (aanhoudende) verslechtering van de invaliditeit met 54%. Ook het ontstaan van nieuwe afwijkingen op de MRI-scan van de hersenen kan sterk worden geremd.

Wat zijn de bijwerkingen van bèta-interferonen?

Na een bèta-interferon-injectie merkt minstens één op de 10 mensen dat ze griep hebben, met hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen of koorts. Deze duren meestal niet langer dan twee dagen (48 uur) na de injectie en worden vaak beter naarmate je de medicijnen langer gebruikt. Ibuprofen of paracetamol kunnen helpen, evenals injecteren voor het slapengaan.

De huid kan rood, hard, gekneusd of jeukend worden op de plaats waar je injecteert. Bèta-interferonen kunnen depressie veroorzaken, dus het kan zijn dat dit meeweegt in de beslissing om het middel wel/niet te krijgen als je in het verleden een depressie hebt gehad.

Mag ik Plegridy gebruiken als ik zwanger wil worden/ben?

Ben je zwanger, denk je zwanger te zijn of wil je zwanger worden? Neem dan contact op met je arts voordat je dit geneesmiddel gebruikt. Er worden geen schadelijke effecten verwacht bij de pasgeborene/zuigeling die borstvoeding krijgt. Plegridy kan in de periode dat borstvoeding wordt gegeven worden gebruikt.

Lees hier de bijsluiter.

Inhoudsopgave


Ga naar de inhoud