Ga naar de inhoud

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Ocrevus

Ocrelizumab (Ocrevus)

Wie kan ocrelizumab gebruiken?

Ocrelizumab wordt gebruikt voor de behandeling van ‘actieve’ relapsing MS. Het kan ook worden gebruikt voor primaire progressieve MS.

Hoe werkt ocrelizumab?

Je immuunsysteem maakt speciale cellen die virussen en bacteriën aanvallen en doden. Bij MS vallen deze cellen per ongeluk je zenuwen aan. Ocrelizumab hecht aan één type van deze cellen, B-cellen genaamd, en helpt ze te doden. Dit voorkomt dat ze in je hersenen en ruggenmerg terechtkomen, waar ze de myeline rond je zenuwen zouden aanvallen. Dit stopt ontstekingen en schade aan de zenuw.

Je krijgt dit middel via een infuus in het ziekenhuis toegediend. Je krijgt de eerste dosis als twee afzonderlijke infusies, met een tussenpoos van twee weken. Daarna krijg je eens in de zes maanden een infuus.

Wat is de effectiviteit van ocrelizumab?

Ocrevus valt onder tweedelijns middelen.

Wat zijn de bijwerkingen van ocrelizumab?

Tot vier op de tien mensen hadden tijdens of na hun infusie minstens één vrij milde, kortdurende reactie. Deze omvatten huiduitslag, koorts, keelpijn, jeuk of blozen (rood worden in het gezicht). Je hebt meer kans om infecties te krijgen als je dit medicijn gebruikt. Deze omvatten verkoudheid en infecties van de borst en huid, koortsblaasjes en andere herpesinfecties.

In onderzoeken kregen meer mensen die dit medicijn gebruikten kanker, vooral borstkanker. Maar het aantal was nog steeds binnen het normale bereik. Het is dus niet duidelijk of dit daadwerkelijk een bijwerking van het medicijn is. De makers van het medicijn houden dit risico in de gaten.

Er zijn tot nu toe geen duidelijke gevallen geweest bij mensen met MS van dit medicijn dat de herseninfectie progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) veroorzaakt. Maar PML kan een risico zijn omdat het is gebeurd bij mensen die dit medicijn gebruiken voor andere gezondheidsproblemen.

Mag ik Ocrevus gebruiken als ik zwanger wil worden/ben?

Nee. Vrouwen die zwanger kunnen worden moeten anticonceptie gebruiken zolang ze met Ocrevus behandeld worden en tot 12 maanden na de laatste infusie met Ocrevus. Ben je zwanger, denk je zwanger te zijn of wil je zwanger worden? Neem dan contact op met de arts voordat je dit geneesmiddel gebruikt. Dit is omdat Ocrevus misschien de placenta passeert en effect kan hebben op de baby.

Het is niet bekend of ocrelizumab/metabolieten in de moedermelk worden uitgescheiden. Uit beschikbare farmacodynamische/toxicologische gegevens bij dieren blijkt dat ocrelizumab in melk wordt uitgescheiden Risico voor pasgeborenen/zuigelingen kan niet worden uitgesloten. Vrouwen moeten het advies krijgen borstvoeding te staken tijdens behandeling met Ocrevus.

Hier vind je de bijsluiter.

Inhoudsopgave


Ga naar de inhoud