Ga naar de inhoud

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

NMO(SD)

NMO(SD) oftewel Neuromyelitis Optica (Spectrum Disorder) is een auto-immuunziekte waarbij ontstekingen voorkomen in het centrale zenuwstelsel. Deze ontstekingen ontstaan met name in de oogzenuw en in het ruggenmerg. Neuroslaat op zenuwen, myelitis betekent ontsteking van het ruggenmerg (myelum) en optica staat voor ogen.  NMO(SD) is geen MS. Wel is het net als MS een auto-immuunziekte waarbij ontstekingen optreden in het centrale zenuwstelsel.

NMO is een demyeliniserende ziekte. Dit betekent dat myeline wordt afgebroken. Myeline is de vetachtige beschermlaag van de zenuwen, vergelijkbaar met de isolatielaag van een stroomdraad. Door de afbraak van myeline worden de signalen van de zenuwen niet meer goed doorgegeven. Hierdoor worden bijvoorbeeld de spieren niet meer goed aangestuurd, waardoor uitvalsverschijnselen kunnen optreden. De plaats en de ernst van de ontsteking bepalen welke uitvalsverschijnselen ontstaan. Wanneer de ontsteking weer is verdwenen, vindt meestal een periode van enige mate van herstel plaats, waarna de aangetaste zenuwen deels herstellen.

Een voorbeeld van een andere demyeliniserende auto-immuunziekte van het centrale zenuwstelsel is multiple sclerose (MS). Het is belangrijk om het onderscheid tussen NMO en MS te maken, omdat het verloop en de behandeling anders zijn.

NMO is zeldzaam, en komt veel minder vaak voor dan MS. De diagnose NMO(SD) wordt in Nederland gemiddeld 17 keer per jaar gesteld. De ziekte is daarmee zeldzamer dan MS. De ziekte komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vroeger werd NMO(SD) ook wel de Ziekte of het Syndroom van Devic genoemd, naar de ontdekker Eugene Devic.

Inhoudsopgave


Ga naar de inhoud