Meteen naar de inhoud

myelitis transversa

< Alle onderwerpen

Myelitis transversa is een acute ontsteking van een deel van het ruggenmerg. De aandoening kan op alle leeftijden voorkomen. Myelitis transversa is niet erfelijk. De aandoening is erg zeldzaam en de oorzaak van myelitis transversa is nog niet helemaal bekend. Mogelijk ontstaat de ontsteking doordat het afweersysteem het eigen weefsel aanvalt (auto-immuunziekte).

Ook infectieziekten kunnen myelitis transversa veroorzaken, met name bacteriën en virussen zijn de oorzaak. Virusinfecties die myelitis transversa kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld waterpokken, griep, rodehond of de ziekte van Pfeiffer. De bacteriën die myelitis transversa kunnen veroorzaken, zijn onder meer de bacteriën die syfilis en ziekte van Lyme veroorzaken. Waarschijnlijk is het afweersysteem dan ontregeld door de infectie.

Net als bij andere aandoeningen van het ruggenmerg bestaat er geen goede behandeling voor myelitis transversa. De behandeling bestaat voornamelijk uit het verlichten van de symptomen. Ook kunnen geneesmiddelen worden voorgeschreven die het afweersysteem onderdrukken, zoals corticosteroïden.

Inhoudsopgave


Naar de inhoud springen