Ga naar de inhoud

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Mavenclad (Cladribine)

Cladribine (Mavenclad)

Wie kan cladribine gebruiken?

Mavenclad wordt voorgeschreven bij actieve RRMS.

Hoe werkt cladribine?

Cladribine doodt bepaalde soorten bloedcellen die door uw immuunsysteem worden aangemaakt. Deze witte bloedcellen (of lymfocyten) worden T- en B-cellen genoemd. Deze cellen vallen normaal gesproken virussen en bacteriën aan die in je lichaam terechtkomen. Maar bij MS vallen ze het omhulsel (myeline genaamd) rond de zenuwen in je hersenen en ruggenmerg aan. Cladribine zorgt ervoor dat deze cellen, vooral de B-cellen, niet in je hersenen en ruggenmerg terechtkomen, zodat ze de zenuwen daar niet kunnen beschadigen.

Hoe gebruik je Cladribine?

Je neemt dit medicijn als tablet in twee kuren. Elke behandelkuur bestaat uit twee behandelweken, één aan het begin van de eerste maand en één aan het begin van de tweede maand. Dit wordt een jaar later herhaald. 

Wat is de effectiviteit van Cladribine?

Mavenclad valt onder tweedelijns middelen.

Wat zijn de bijwerkingen van cladribine?

De meest voorkomende bijwerking is een daling van het aantal van je witte bloedcellen die infecties bestrijden (lymfopenie). Dit wordt gezien bij ongeveer één op de vier tot één op de drie mensen. Cladribine is bedoeld om dit te laten gebeuren, maar deze daling kan lang aanhouden en ernstig zijn.

Andere bijwerkingen kunnen zijn een iets hoger risico op hoofdpijn, verkoudheid en infecties veroorzaakt door de herpesvirussen. Dit omvat de huiduitslag, gordelroos, die één op de 50 mensen op het medicijn krijgt. Voordat je cladribine inneemt, wordt je ingeënt tegen sommige infecties zoals waterpokken.

Mag ik teriflunomide gebruiken als ik zwanger wil worden/ben?

Neem Mavenclad niet in als je zwanger bent of zwanger wilt worden. Je moet effectieve voorbehoedsmiddelen gebruiken om te voorkomen dat je zwanger wordt tijdens behandeling met Mavenclad en gedurende 6 maanden nadat je de laatste dosis heeft ingenomen.Als je een man bent, moet je effectieve voorbehoedsmiddelen gebruiken om te voorkomen dat je partner zwanger wordt tijdens je behandeling met MAVENCLAD en gedurende 6 maanden na de laatste dosis.

Meer informatie vind je in de bijsluiter.

Inhoudsopgave


Ga naar de inhoud