Ga naar de inhoud

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Lemtrada

Alemtuzumab (Lemtrada)

Wie kan alemtuzumab gebruiken?

Lemtrada wordt gebruikt bij volwassen MS-patiënten met Relapsing Remitting Multipele Sclerose (RRMS). Het wordt gebruikt als je MS zeer actief is, ondanks dat je met ten minste één ander geneesmiddel voor MS bent behandeld, of als de MS zich snel ontwikkelt.

Hoe werkt alemtuzumab?

Lemtrada bevat de werkzame stof alemtuzumab die inwerkt op het immuunsysteem zodat de aanvallen op uw zenuwstelsel afnemen. Alemtuzumab doodt bepaalde soorten cellen die door je immuunsysteem worden aangemaakt. Ze worden T- en B-cellen genoemd en vallen normaal gesproken virussen en bacteriën aan die in je lichaam terechtkomen. Maar bij MS vallen deze cellen het omhulsel (de zogenaamde myeline) rond de zenuwen in de hersenen en ruggenmerg aan. Alemtuzumab zorgt ervoor dat deze cellen niet in de hersenen en ruggenmerg terechtkomen voordat ze de zenuwen daar kunnen beschadigen.

Hoe gebruik je alemtuzumab?

De meeste mensen hoeven het medicijn maar twee keer in te nemen, in twee kuren met een tussenpoos van een jaar. Het wordt toegediend via een infuus in het ziekenhuis. Voor de eerste kuur ga je vijf dagen achter elkaar naar het ziekenhuis. Elke dag krijg je een infuus dat ongeveer vier uur duurt. Over het algemeen wordt je hiervoor in het ziekenhuis opgenomen. 

Je hebt de tweede ronde een jaar later, maar dan drie dagen achter elkaar, ongeveer vier uur per dag. De meeste mensen hoeven niet opnieuw behandeld te worden, maar sommigen hebben misschien een derde (of zelfs vierde) kuur nodig. Dit zal dan opnieuw een kuur van drie dagen achter elkaar zijn.

Wat is de effectiviteit van alemtuzumab?

Lemtrada valt onder tweedelijns medicatie.

Wat zijn de bijwerkingen van alemtuzumab?

Bijwerkingen zijn onder meer infecties van je borst, keel, urinewegen en sinussen (de ruimtes rond de neus). Na een infusie krijgen de meeste mensen een of meer van de volgende symptomen: hoofdpijn, huiduitslag, netelroos (huiduitslag), misselijkheid of braken, koorts, jeuk, rood worden in het gezicht en de nek en zich moe voelen. Deze gaan meestal snel weer weg.

Ernstigere bijwerkingen zijn onder meer het ontwikkelen van aandoeningen van rode en witte bloedcellen en schildklieraandoeningen. Veelvoorkomend is het ontwikkelen van een schildklierprobleem (maximaal vier op de tien mensen krijgen dit). Het is te behandelen, maar heeft wel levenslange medicatie en monitoring nodig. Je kunt nog steeds alemtuzumab blijven gebruiken.

Eén tot drie op de honderd mensen krijgen een bloedprobleem dat ITP (immune trombocytopenie) wordt genoemd. Het kan heel ernstig zijn, maar het is te behandelen als het vroeg wordt ontdekt door een bloedtest. Symptomen zijn onder meer blauwe plekken en te gemakkelijk bloeden.

Bijzonderheden

In de afgelopen jaren zijn ook nieuwe, zeldzame maar ernstige bijwerkingen waargenomen. Daarom heeft  het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) de veiligheid van dit medicijn beoordeeld en beperkingen opgelegd aan wie het krijgt . Deze nieuwe bijwerkingen kunnen uw hart, bloedvaten en immuunsysteem aantasten. Ze kunnen ook uw bloed, longen en lever aantasten.

Iedereen die alemtuzumab heeft gebruikt, zal gedurende vier jaar na de laatste infusie worden getest op bijwerkingen. Ze zullen worden gecontroleerd op problemen met hun schildklier en bloed. Je arts zal je ook vertellen waar je op moet letten en wat je moet doen als je tekenen of symptomen van deze problemen opmerkt.

Mag ik Lemtrada gebruiken als ik zwanger wil worden/ben?

Omdat dit medicijn schadelijk kan zijn voor ongeboren baby’s, mag je dit medicijn niet gebruiken als je een vrouw bent die zwanger is, of als je zwanger probeert te worden of geen anticonceptie gebruikt. Het is belangrijk om tijdens elke behandelingskuur en gedurende vier maanden daarna te beschermen tegen zwangerschap.

Het is niet bekend of Lemtrada via de moedermelk wordt doorgegeven aan de baby, maar de mogelijkheid bestaat wel. Je wordt daarom aangeraden geen borstvoeding te geven tijdens een Lemtrada behandelingskuur en gedurende vier maanden na het beëindigen van die kuur.

Meer informatie vind je in de bijsluiter.

Inhoudsopgave


Ga naar de inhoud