Ga naar de inhoud

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Kesimpta (ofatumumab)

Kesimpta (ofatumumab)

Wie kan Kesimpta gebruiken?

Kesimpta wordt voorgeschreven bij actieve RRMS.

Hoe werkt Kesimpta?

Kesimpta werkt door zich te hechten aan een doeleiwit, CD20 genaamd, op het oppervlak van B-cellen. B-cellen zijn een soort witte bloedcellen die deel uitmaken van de afweer van uw lichaam (immuunsysteem). Afweer zorgt voor bescherming tegen ziektes. Bij multiple sclerose valt het afweersysteem de beschermende laag rond de zenuwcellen aan. B-cellen spelen een rol in dit proces. Kesimpta valt de B-cellen aan en verwijdert deze. Daarmee verkleint dit middel de kans op het krijgen van een terugval (relaps, exacerbatie, schub, opstoot), verlicht het de ziekteverschijnselen en vertraagt het de verergering van de ziekte.

Hoe gebruik je Kesimpta?

Kesimpta wordt toegediend door middel van subcutane injectie (dat is een injectie onder je huid). De gebruikelijke plaatsen voor subcutane injecties zijn de buik, de bovenbenen en de buitenzijde van de bovenarm. De eerste injectie moet onder begeleiding van een zorgprofessional plaatsvinden. Kesimpta voorgevulde pennen zijn uitsluitend voor eenmalig gebruik.

Wat is de effectiviteit van Kesimpta?

Kesimpta valt onder tweedelijns middelen.

Wat zijn de bijwerkingen van Kesimpta?

Zeer vaak (komen voor bij meer dan 1 op de 10 gebruikers)

 • –  infectie van de bovenste luchtwegen, met klachten als keelpijn en een loopneus
 • –  reacties in verband met een injectie, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en

  moeheid; deze reacties treden meestal op binnen 24 uur na een injectie met Kesimpta, vooral na

  de eerste injectie

 • –  infecties van de urinewegen
 • –  reacties op de injectieplaats, zoals roodheid, pijn, jeuk en zwelling op de injectieplaats

   

  Vaak (komen voor bij minder dan 1 op de 10 gebruikers)

 • –  een lagere concentratie van een eiwit, immunoglobuline M genaamd, in het bloed; dit eiwit helpt

  bij de bescherming tegen infecties

 • –  een herpesvirusinfectie in de mond

 

Mag ik Kesimpta gebruiken als ik zwanger wil worden/ben?

Nee. Je mag niet zwanger worden tijdens de behandeling met Kesimpta en ook niet binnen 6 maanden nadat je met de behandeling bent gestopt. Heb je een kinderwens? Neem dan contact op met je arts voordat je dit geneesmiddel gebruikt.

Vertel het uw arts meteen als je tijdens de behandelingsperiode, of binnen 6 maanden na de laatste injectie, toch zwanger wordt of denkt dat je  zwanger bent. Je arts zal het dan met je hebben over de mogelijke risico’s van Kesimpta op een zwangerschap. De reden hiervoor is dat Kesimpta het aantal immuuncellen (B-cellen) kan verlagen bij zowel de moeder als de ongeboren baby. Je arts moet de zwangerschap ook melden aan Novartis.

Borstvoeding
Kesimpta kan terechtkomen in de moedermelk. Praat met je arts over de voordelen en risico’s voordat je de baby borstvoeding geeft in de periode dat je Kesimpta gebruikt.

Inenting van pasgeboren baby’s
Als je Kesimpta hebt gebruikt tijdens de zwangerschap, moet je de arts en/of apotheker om advies vragen voordat je de pasgeboren baby laat inenten

Meer informatie vind je in de bijsluiter.

Inhoudsopgave


Ga naar de inhoud