Ga naar de inhoud

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

HSCT

Wat betekent HSCT?

aHSCT (ook wel HSCT genoemd) staat voor autologe Hematopoietische Stamceltransplantatie. Bij deze behandeling worden stamcellen gebruikt die aanwezig zijn in het beenmerg en in het bloed, zogenaamde hematopoietische cellen. Autoloog betekent dat de stamcellen van de persoon zelf worden gebruikt.

Lichaam resetten

Het doel van de HSCT-behandeling is het afweersysteem ‘resetten’ zodat ontstekingscellen niet langer de hersenen en het beenmerg aanvallen, zoals het geval is bij mensen met een actieve vorm van MS. Stamcellen zijn erg belangrijk voor het repareren van schade in het menselijk lichaam. Vanuit stamcellen kunnen verschillende andere soorten cellen ontstaan. In dit geval worden stamcellen uit het bloed gebruikt, deze kunnen verschillende type ontstekingscellen vormen en daarmee het afweersysteem opnieuw opbouwen. Dit type stamcel kan echter geen organen of weefsels herstellen. HSCT kan daarom echte zenuwschade niet herstellen. De behandeling kan de ziekte dus niet genezen, maar wel stopzetten en zo erger voorkomen.

Behandeling

In het kort bestaat de behandeling uit drie stappen:

  1. Stamcellen invriezen
    Als eerste worden stamcellen uit het bloed of beenmerg van de patiënt gehaald en tijdelijk ingevroren.
  2. Chemotherapie
    Vervolgens krijgt de patiënt chemotherapie en antilichamen toegediend waarmee het afweersysteem wordt uitgeschakeld.
  3. Stamcellen terugplaatsen
    Tot slot krijgt de patiënt zijn eigen stamcellen terug via een infuus, hiermee wordt het afweersysteem weer opgebouwd.

Wereldwijd zijn er verbluffende resultaten door HSCT. Omringende Europese landen zijn al begonnen met het geven van HSCT bij zeer actieve MS. Op dit moment wordt er nog geen HSCT behandeling regulier in Nederland gegeven. Wel start het VUMC vanaf medio 2020 met de eerste Nederlandse trial.

Wil je meer informatie over HSCT? Kijk dan op de site van Stichting Op de Been.

Inhoudsopgave


Ga naar de inhoud