Ga naar de inhoud

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Gilenya (fingolimod)

Fingolimod (Gilenya)

Wie kan fingolimod gebruiken?

Gilenya is geschikt voor mensen met Relapsing-Remitting MS. De merknaam is Fingolimod.

Hoe werkt fingolimod?

Er wordt gedacht dat speciale soorten cellen in uw immuunsysteem, T- en B-cellen genaamd, veel van de schade bij MS veroorzaken. Ze doden normaal gesproken virussen en bacteriën die in je lichaam terechtkomen, maar bij MS beschadigen ze je zenuwen. Fingolimod voorkomt dat ze je lymfeklieren verlaten waar ze zijn gemaakt. Dit betekent dat er minder van hen in uw hersenen en ruggenmerg terechtkomen, waar ze de bedekking (myeline) rond de zenuwen zouden aanvallen.

Hoe gebruik je fingolimod?

Fingolimod is een tablet die je eenmaal per dag inneemt.

Wat is de effectiviteit van fingolimod?

Gilenya valt onder de tweedelijns middelen.

Wat zijn de bijwerkingen van fingolimod?

Meer dan één op de 10 mensen krijgt diarree, rugpijn, hoofdpijn, hoesten, vermoeidheid of heeft meer kans op infecties zoals griep.

Bijzonderheden

Wanneer je je eerste dosis fingolimod inneemt, kan dit ervoor zorgen dat je hart langzamer gaat kloppen of dat de hartslag onregelmatig wordt. Daarom krijgt je de eerste dosis fingolimod in het ziekenhuis en wordt je na inname ten minste zes uur gecontroleerd om te controleren op eventuele problemen. Je hart wordt snel weer normaal.

PML: een zeer zeldzame bijwerking

Fingolimod wordt gebruikt door mensen die zijn overgestapt van een ander geneesmiddel, natalizumab, omdat ze het risico lopen een zeldzame virale herseninfectie te krijgen die PML (progressieve multifocale leuko-encefalopathie) wordt genoemd. Er is ook een extreem klein risico op PML als je fingolimod gebruikt, omdat je immuunsysteem hierdoor minder goed werkt. PML kan dodelijk zijn of je ernstig gehandicapt maken, maar het risico om het te krijgen terwijl u fingolimod gebruikt, is extreem klein. Vanaf augustus 2017 hadden 15 mensen over de hele wereld zeker of waarschijnlijk PML gekregen van het gebruik van fingolimod. Dit komt neer op een risico van minder dan één op 10.000. Het JC virus is een risico om PML te krijgen. Je specialist kan aan de hand van een bloedtest zien of je dit virus hebt en of het veilig genoeg is om bij een positieve uitslag te gebruiken. 

Mag ik Gilenya gebruiken als ik zwanger wil worden/ben?

Nee, je mag niet zwanger worden terwijl je Gilenya gebruikt of in de twee maanden nadat je gestopt bent met Gilenya, omdat er een risico is op nadelige gevolgen voor de baby.  Je mag geen borstvoeding geven terwijl je Gilenya gebruikt. Gilenya kan overgaan in de borstvoeding, waardoor er een risico bestaat op bijwerkingen voor de baby.

Hier vind je de bijsluiter.

Inhoudsopgave


Ga naar de inhoud