Hoe kunnen we helpen?
Copaxone (Glatirameeracetaat)
Glatirameeracetaat (Copaxone)
Wie kan glatirameeracetaat gebruiken?
Glatirameeracetaat is een behandeling voor RRMS. De merknaam is Copaxone.
Hoe werkt glatirameeracetaat?
Het is niet duidelijk hoe glatirameeracetaat werkt. Het lijkt de immuuncellen te doden die de coating (myeline) rond de zenuwen in je hersenen en ruggenmerg aanvallen.
Hoe gebruik je glatirameeracetaat?
Je injecteert het middel onder de huid. Er zijn twee verschillende doseringen. Of eenmaal per dag onder de huid of driemaal per week.
Wat is de effectiviteit van glatirameeracetaat?
Copaxone valt onder eerstelijns middelen.
Wat zijn de bijwerkingen van glatirameeracetaat?
Sommige mensen worden na hun injectie rood in het gezicht (blozen), voelen zich kortademig of krijgen korte tijd een bonzend hart. De meeste mensen merken dat de plek waar ze in hun huid injecteren, blauwe plekken krijgt, jeukt of rood of hard wordt. Je kunt ook deuken in de huid krijgen op de plaats waar je injecteert.
Meer dan één op de 10 mensen krijgt ook een of meer van deze: hoofdpijn, huiduitslag, griepachtige verschijnselen, zich angstig of depressief voelen, gewrichts- of rugpijn of zich zwak of misselijk voelen.
Mag ik Copaxone gebruiken als ik zwanger wil worden/ben?
Ben je zwanger, denk je zwanger te zijn, wil je zwanger worden of geef je borstvoeding? Neem dan contact op met je arts voor advies en afweging van het gebruik van Copaxone tijdens de zwangerschap en/of borstvoeding.