Ga naar de inhoud

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

BTK remmers

Bruton Tyrosine Kinase (BTK)

BTK is een belangrijk signaleringsmolecuul in B-cellen, een type witte bloedcel. In MS lijken deze B-cellen betrokken bij het overactieve afweersysteem, waarin de B-cellen hun rol voorbijschieten en schade aan het centrale zenuwstelsel aanbrengen. Recente therapieën, zoals Ocrelizumab (Ocrevus)  zijn gericht op het totaal verwijderen van deze B-cellen om uiteindelijk schade te beperken. Toch zijn deze cellen ook belangrijk om een goed functionerend afweersysteem te behouden. Mede daarom heeft zo’n totaal verwijdering ook nadelen en lijdt dit tot infecties of ongewenste bijwerkingen.

Het remmen van BTK lijkt een nieuw perspectief te geven; hiermee worden B-cellen niet verwijderd maar alleen gestopt om te voorkomen dat ze kunnen bijdragen aan de MS ziekteprogressie. Het vernieuwende van BTK-remmers ligt niet alleen binnen het remmen van B-cellen. Het lijkt er namelijk op dat deze remmers ook naar het centrale zenuwstelsel kunnen migreren, hét gebied wat bij MS is aangetast. Dit is van oudsher lastig door het bestaan van de bloed-hersen barrière; deze voorkomt dat alles zomaar de hersenen kunnen bereiken. Dat BTK-remmers dat wel kunnen, zou betekenen dat we niet alleen in het bloed maar ook in de hersenen zelf een effect van de therapie kunnen ontdekken.
Doordat er nog veel vragen zijn over de werkingsmechanisme, moet er nog veel onderzoek gedaan worden of, en voor welke personen met MS de BTK-remmer eventueel een toekomst zou hebben.

Recente klinische studies hebben aangetoond dat een signaalstofje genaamd BTK  veelbelovend is voor mensen met MS.

Bronnen: MS research, MS in beeld.

Tags:
Inhoudsopgave


Ga naar de inhoud