Ga naar de inhoud

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Aubagio (Teriflunomide)

Teriflunomide (Aubagio)

Teriflunomide is een behandeling voor RRMS. De merknaam is Aubagio.

Wie kan teriflunomide gebruiken?

Wanneer je RRMS hebt kom je in aanmerking voor dit middel

Hoe werkt teriflunomide?

We weten niet precies hoe teriflunomide werkt, maar het dempt ontstekingen. Je immuunsysteem maakt cellen, T-cellen genaamd, die virussen en bacteriën doden. Maar bij MS wordt aangenomen dat deze cellen de coating (myeline genaamd) rond de zenuwen in je hersenen en ruggenmerg aanvallen. Dit medicijn voorkomt dat T-cellen in de hersenen en ruggenmerg terechtkomen en daar schade aan de zenuwen veroorzaken.

Teriflunomide is een tablet die je eenmaal per dag inneemt.

Hoe effectief is teriflunomide?

Aubagio valt onder eerstelijns middelen.

Wat zijn de bijwerkingen van teriflunomide?

Meer dan één op de 10 mensen krijgt hoofdpijn, diarree of voelt zich misselijk. Je haar kan dunner worden, maar het groeit na zes maanden terug. Je hebt meer kans op het krijgen van veelvoorkomende infecties zoals verkoudheid, ‘koortslip’, urinewegen of borst. Ook toename van bepaalde leverenzymen (ALT) komt vaak voor.

Mag ik teriflunomide gebruiken als ik zwanger wil worden/ben?

Neem Aubagio niet in als je zwanger bent of denkt zwanger te zijn. Als je zwanger bent of zwanger wordt terwijl je Aubagio gebruikt, geeft dit een verhoogd risico op een baby met aangeboren afwijkingen. Het wordt aangeraden om betrouwbare anticonceptie gebruiken.  Vertel het je arts als je van plan bent om zwanger te worden na stopzetting van de behandeling met dit geneesmiddel.

Gebruik Aubagio niet wanneer je borstvoeding geeft, aangezien teriflunomide in de moedermelk wordt uitgescheiden.

Je vind de bijsluiter hier.

Inhoudsopgave


Ga naar de inhoud