Ga naar de inhoud

MS en autorijden, hoe zit dat?

  Heb je multiple sclerose (MS), dan kan dit invloed hebben op het autorijden en zelfs gevaarlijk zijn in het verkeer. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met bewegen. Ook kunnen je cognitieve vaardigheden achteruitgaan, waardoor je problemen krijgt met je concentratie of geheugen. Daarom gelden er extra regels als je wilt autorijden. Alle regels vindt u in paragraaf 7.4 van de Regeling eisen geschiktheid 2000.

  Wanneer geef ik mijn aandoening door aan het CBR?

  Ik ga rijexamen doen
  Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Zo kan het CBR onderzoeken of mensen gezond genoeg zijn om te rijden. In jouw geval geef je hierop aan dat je een aandoening van uw ruggenmerg, zenuwstelsel of hersenen heeft. Het CBR onderzoekt dan of het veilig is voor je om te rijden.

  Ik heb al een rijbewijs
  Heb je sinds kort een zenuw- of spierziekte en twijfel je of je veilig kunt blijven rijden? Bespreek dit dan met jouw arts. Hij of zij kan helpen inschatten of je risico loopt in het verkeer en wanneer het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als je na het gesprek met uw arts nog steeds twijfelt, raden we je ook aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of je  veilig kunt rijden.

  Ik heb MS en mijn klachten worden erger
  Heb je MS en worden je klachten plotseling erger? Ga dan direct naar je  arts om de gevolgen hiervan te bespreken. Als je bijvoorbeeld een schub heeft, mag je volgens de wet niet rijden. Bij een schub worden je klachten snel erger of krijg je nieuwe klachten. Als de schub voorbij is, kunt u een Gezondheidsverklaring invullen. Als je andere klachten krijgt die invloed hebben op het rijden, is het ook verstandig om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of je veilig kunt rijden.

  Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan rijden?

  Als je op de Gezondheidsverklaring invult dat u een aandoening van uw ruggenmerg, zenuwstelsel of hersenen heeft, krijg je bericht van het CBR met een verwijzing naar een neuroloog. Met de informatie van de neuroloog bepaalt het CBR of je veilig de weg op kunt. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf. Als het CBR meer informatie nodig heeft om te bepalen of je veilig kunt rijden, doet u ook een rijtest. Voor de rijtest hoef je niet te betalen. Een rijtest is altijd verplicht bij de ziekte van Parkinson. Voor andere aandoeningen wordt bekeken of een rijtest nodig is, dit is afhankelijk van de klachten die je hebt. Heb je een Deep Brain Stimulator (DBS) dan kun je daarmee de rijtest doen. Je hoeft deze niet uit te zetten.

  Het kan zijn dat het CBR je rijgeschikt verklaart onder voorwaarden. Je mag dan rijden, maar met een of meerdere aanpassingen in de auto. Als dit zo is, hoort van het CBR onder welke voorwaarden je mag rijden.

  Mag ik naar mijn eigen revalidatiearts of neuroloog?
  Als je de Gezondheidsverklaring hebt ingevuld, krijg je bericht van het CBR. Hierin staat of je naar je eigen neuroloog kunt. Je kunt ook uw revalidatiearts vragen om een rapport op te stellen. Vaak kan de revalidatiearts het rapport indienen in plaats van de neuroloog.

  Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

  Als uit de beoordeling blijkt dat u rijgeschikt bent, krijg je een rijbewijs voor maximaal 5 jaar. Hoe lang je rijbewijs geldig is, hangt af van welke aandoening en klachten je hebt, en de verwachting van of en hoe snel jouw klachten erger worden. Als je rijbewijs verloopt, onderzoekt het CBR opnieuw of je veilig de weg op kunt. Als je  ook een groot rijbewijs heeft, gelden er strengere regels. Deze leest u onderaan de pagina.

  Wat betekent code 100 op mijn rijbewijs?

  Het kan zijn dat het CBR na het onderzoek besluit dat u code 100 op uw rijbewijs krijgt. U kunt uw rijbewijs dan alleen gebruiken voor privégebruik en woon-werkverkeer. U kunt dus wel naar uw werk rijden, maar niet rijden als beroepschauffeur. Of u code 100 op uw rijbewijs krijgt, hangt af van uw situatie.

  Heeft u code 100 gekregen en heeft u uw rijbewijs nodig voor uw werk? Dan kunt u code 101 aanvragen. Met deze code kunt u maximaal 4 uur per dag rijden voor uw werk. U kunt geen beroep uitoefenen waarbij u mensen in de auto vervoert, zoals taxichauffeur. Ook kunt u niet werken als rijinstructeur.

  Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

  Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een rijbewijs voor een auto, motor en tractor. Als u rijgeschikt bent, kunt u een groot rijbewijs krijgen voor maximaal 3 jaar.

  Gebruik je medicijnen? Voor rijden met medicijnen gelden aparte regels.

   

  Bron CBR.

  Ga naar de inhoud