Ga naar de inhoud

MS bij kinderen

  MS komt niet alleen bij volwassen mensen voor. De ziekte treft ook veel jongeren én zelfs kinderen. Op de hele wereld zijn er ongeveer 2,3 miljoen mensen met MS. Zo’n 2 tot 4 procent van hen kregen de eerste klachten voordat zij 18 jaar waren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat 5% van alle MS patiënten kinderen zijn. 

  Op dit moment zijn er in Nederland tussen de 20 en 30 jongeren onder 18 jaar die MS hebben. Een exact aantal geven is lastig, omdat er elk jaar nieuwe jongeren bij komen en omdat de patiënten op een gegeven moment 18 worden. Per jaar wordt bij ongeveer 5 kinderen en jongeren onder de 18 jaar MS vastgesteld.

  Het stellen van de diagnose MS is bij kinderen lastig, doordat MS zo zeldzaam is en er veel ziektes zijn die op MS lijken. Daardoor is het niet altijd duidelijk of iemand echt MS heeft. Het kan dus lang duren voordat de juiste diagnose gegeven kan worden.

  Handige informatiepunten:

  • “MS bij kinderen, een gids voor ouders” – De gids geeft aan waar een kind misschien zorg voor nodig heeft. Ook lees je waar je hulp kunt krijgen. Het bevat tips voor de omgang met een kind MS. Download of bestel deze gids op de website van MS Research .
  • MSkidsweb –  een website speciaal voor kinderen die met MS te maken hebben. De informatie op de website is zowel voor kinderen die zelf MS hebben als voor kinderen die te maken hebben met MS in hun omgeving.
  • Erasmus Kinder MS centrum – Het Nationaal Kinder MS Centrum van het Erasmus MC Sophia in Rotterdam is een expertisecentrum voor de behandeling en diagnostiek van multiple sclerose en verwante aandoeningen op de kinderleeftijd.
  Ga naar de inhoud