Ga naar de inhoud

Wat heb ik nodig als ik mijn medicijnen meeneem op reis?

    Wat heb ik nodig als ik mijn medicijnen meeneem op reis?

    Wanneer je medicatie voor je MS gebruikt, bestaat er een kans dat je het een en ander moet regelen als je naar het buitenland vertrekt. Per medicijn én land gelden er namelijk verschillende regels. Zo kan je alleen een medicijnpaspoort nodig hebben of moet je een schengenverklaring aanvragen. 

    Wat is een medicijnpaspoort?

    Het medicijnpaspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd. Het medicijnpaspoort is geen reisdocument, maar somt wel op welke medicijnen je gebruikt. Of waar je overgevoelig voor bent. Dit is handig als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Je huisarts, apotheek of specialist geeft het document af en kan je bij hen gratis opvragen. Neem medicijnen altijd mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.

    Schengenverklaring of medische verklaring voor medicijnen

    Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet je een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar je naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.

    Reis je met opiaten naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert? Dan moet je een Schengenverklaring aanvragen bij het CAK. De verklaring is maximaal 30 dagen geldig. Voor meer informatie over reizen met Opiaten, kun je terecht bij het CAK.

    Voor landen buiten het Schengengebied heb je mogelijk een medische verklaring nodig. De medische verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar je doorheen reist om bij je eindbestemming te komen. Een voorbeeld van een medische verklaring vindt je op de website van het CAK. Op Nederlandwereldwijd.nl lees je meer over medische verklaringen in het buitenland.

    Houd rekening met je medicatie schema

    Ben je afhankelijk van een infusietherapie? Denk hierbij aan Tysabri, Ocrevus of Lemtrada. Dan is het handig om dit in te calculeren in je reisschema. Twijfel je of er iets qua datum verplaatst kan worden, ben je extra vatbaar of moet je een bepaald vaccin halen om op reis te mogen? Bespreek dit dan altijd met je behandelend arts. Let ook op de omstandigheden om je medicatie te bewaren. Wanneer je op reis gaat naar een warm land is het handig om een koeltas mee te nemen voor je medicatie. Vaak moeten deze namelijk onder een bepaalde temperatuur bewaard blijven.

    Ga naar de inhoud