Ga naar de inhoud

medicatie voor vermoeidheid

  Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht bij MS. Helaas is dit niet op te lossen met een simpele pil. Goed je energie verdelen over de dag, dutjes en eventuele medicatie kunnen je helpen om hier beter mee om te gaan.

  Symmetrel (amantadine)
  Symmetrel is oorspronkelijk een medicijn tegen de ziekte van Parkinson maar wordt ook bij MS ingezet. Het werkt opwekkend en kan overdag ervoor zorgen dat je alerter bent. De meest voorkomende bijwerking is hoofdpijn en duizeligheid, zeker in het begin en bij het ophogen van de dosering. Symmetrel moet een tijdje worden gebruikt voor het echt werkzaam wordt. Na twee weken merk je of het middel iets voor je doet.

  Modafinil (modiodal)
  Dit is een symptoommedicatie die bij mensen met MS wordt ingezet tegen moeheid. Oorspronkelijk is het middel geregistreerd voor de behandeling van narcolepsie. Het is een stimulerend middel dat slaapaanvallen onderdrukt en waakzaamheid verhoogt. Modiodal is een pil dat een/ of tweemaal daags wordt voorgeschreven door de behandeld arts. De pil wordt in de ochtend of uiterlijk vroeg in de middag genomen in verband met de nachtrust die bij avondinname verstoord kan raken.  De werking van Modiodal begint 2 tot 3 uur na inname en werkt 6 tot 8 uur. Het werkt opwekkend en kan overdag ervoor zorgen dat je alerter bent. De meest voorkomende bijwerking is hoofdpijn. Ook kan nervositeit en slapeloosheid voorkomen.

   

  Ga naar de inhoud