Ga naar de inhoud

medicatie voor lopen en bewegen

    Fampyra (Fampridine)
    Fampyra is een symptoommedicatie dat kan worden ingezet om het lopen te verbeteren. De werkzame stof van Fampyra is fampridine. Fampridine is een kaliumkanaalblokker en verbetert de geleiding van de signalen die de hersenen naar de spieren sturen door de kaliumlekkage te stoppen. Fampyra is in tabletvorm verkrijgbaar op voorschrift van uw behandelend arts. Elke tablet met verlengde afgifte bevat 10 mg fampridine en het wordt 2x per dag ingenomen met 12 uur tussenpauze. Ook is er een merkloze variant beschikbaar, deze heeft geen verlengde afgifte, 4 aminopyridine.

    De neuroloog kan met fampridine proberen het loopvermogen te verbeteren. Fampridine verbetert de prikkelgeleiding door de zenuwvezels. Het is een behandeling waarvan niet zeker is of het daadwerkelijk kan helpen bij MS. Daarom zal de neuroloog een looptest afnemen voordat u begint met de tabletten en na 2 tot 4 weken, om te kijken of het heeft gewerkt. Wanneer geen verbetering wordt aangetoond, zal de behandeling worden gestaakt.
    De meest voorkomende, gevonden bijwerkingen in onderzoeken zijn neurologisch en omvatten toevallen, slapeloosheid, angst, evenwichtsstoornis, duizeligheid, paresthesie (gevoelsstoornis), tremor, hoofdpijn en asthenie (lichaamszwakte).
    Ga naar de inhoud