Ga naar de inhoud

medicatie bij zenuwpijn

  Zenuwpijn is vaak moeilijk te behandelen. Niet alle middelen geven direct een goede pijnvermindering. Het kan heel goed zijn dat je meerdere medicijnen moet uitproberen voordat een goed resultaat wordt behaald. Hiervoor worden twee soorten ingezet: anti-epileptica en antidepressiva.

  Amitriptyline
  Amitriptyline wordt oorspronkelijk gebruikt als middel tegen depressiviteit. Bij deze toepassing bleek dat het soms ook zenuwpijnen verminderde. Dit pijnstillende effect komt op een andere manier tot stand dan de werking tegen depressiviteit. De pijnstillende werking begint niet meteen, maar treedt in na één tot twee weken.

  Baclofen
  Baclofen is een spierverslapper. Het remt de zenuwbanen in het ruggenmerg waardoor verkrampte spieren ontspannen. Naast spasticiteit kan het ook goed helpen op zenuwpijn.

  Gabapentine
  Gabapentine beïnvloedt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel reageren op pijnprikkels die door de gevoelszenuwen wordt doorgegeven. Hierdoor helpt het tegen zenuwpijn. Het duurt enkele weken voor je resultaat kunt merken.

  Carbamazepine
  Omdat bij zenuwpijnen de oorzaak van de pijn ligt bij de betrokken gevoelszenuw, hebben gewone pijnstillers meestal weinig effect. Carbamazepine kan helpen bij zenuwpijn die in aanvallen optreedt, zoals trigeminus-neuralgie (aangezichtspijn) en bij zenuwpijn achter in de keel en achterop de tong.

  Cannabis
  Net zoals bij spasticiteit kan Cannabis goed helpen bij zenuwpijn. De werkzame bestanddelen van cannabis lijken effect te hebben op het verwerken van pijnsignalen in de hersenen. Hoe snel en hoe lang cannabis werkt is per persoon verschillend en hangt ook af van de manier waarop het wordt gebruikt. Via je arts kan er medische cannabis worden voorgeschreven. Dit wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar. Ook kan je het halen bij de coffeeshop. De inhalatie werkt snel, al binnen enkele minuten. De thee begint na een half tot anderhalf uur te werken; de werking houdt 4 tot 8 uur aan.

   

  Ga naar de inhoud