Ga naar de inhoud

medicatie bij spasmen

  Spasticiteit is een veel voorkomend probleem bij mensen met multiple sclerose (MS). Vaak hebben ze last van vermoeidheid, pijn en/of spierkrampen en worden de benen strak en stijf. De spasticiteit kan echter ook in andere spieren optreden. Er zijn diverse middelen die de spasticiteit kunnen bestrijden.

  Baclofen
  Baclofen is een spierverslapper. Het remt de zenuwbanen in het ruggenmerg waardoor verkrampte spieren ontspannen. Baclofen wordt in tabletvorm voorgeschreven. De dagelijkse begindosering is een tablet een- tot driemaal per dag tijdens de maaltijden. Meestal begint u met een lage dosering van 5 mg per dag. Mocht deze dosis te weinig effect geven, dan kan daarna de dosering verhoogd worden door uw arts.  De werking van Baclofen begint 1 tot 2 uur na inname en werkt 4 tot 6 uur lang. De spieren kunnen beter gaan bewegen en spierpijn kan verminderen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn sufheid, slaperigheid, concentratiestoornissen en misselijkheid.

  Tizanidine (Sirdalud)
  Tizanide remt de berichten die via de zenuwen in het ruggenmerg naar de spieren gaan. Hierdoor treedt spierkramp minder snel op. De spieren kunnen beter bewegen en eventuele spierpijnen verminderen. De werking van een tablet begint binnen een uur. De werking van een capsule met vertraagde afgifte begint binnen enkele uren. Het effect van de tabletten houdt 6 tot 8 uur aan. Het effect van de capsules houdt ongeveer 24 uur aan.

  Diazepam (Valium, Stesolid, Diazemuls)
  Diazepam is verkrijgbaar onder diverse merknamen en heeft een spierontspannend effect, waardoor de pijn van de spierkramp verdwijnt en de spier kan genezen. De spieren kunnen beter bewegen en eventuele spierpijnen verminderen. Het werkt binnen één uur en houdt acht tot twaalf uur aan.

  Clonazapam (Rivotril)
  Clonazepam behoort tot de benzodiazepinen. Clonazepam beïnvloedt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel berichten kunnen sturen aan de spieren. Hierdoor kan het helpen bij spierkrampen. Het spierontspannende effect begint binnen een half tot één uur na inname. Het effect houdt 6 tot 12 uur aan.

  Cannabis
  Een ander veelgebruikte oplossing is cannabis. Het is niet bekend hoe cannabis werkt bij MS. De werkzame bestanddelen van cannabis lijken effect te hebben op het verwerken van pijnsignalen in de hersenen. Ook is er invloed op het braakcentrum, op het geheugen en de aansturing van de skeletspieren (motoriek). Hoe snel en hoe lang cannabis werkt is per persoon verschillend en hangt ook af van de manier waarop het wordt gebruikt. Via je arts kan er medische cannabis worden voorgeschreven. Dit wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar. Ook kan je het natuurlijk gewoon halen bij de coffeeshop! De inhalatie werkt snel, al binnen enkele minuten. De thee begint na een half tot anderhalf uur te werken; de werking houdt 4 tot 8 uur aan.

  Bron: MS in behandeling en apotheek.nl

  Ga naar de inhoud