Ga naar de inhoud

Mark

  Mark (44) is getrouwd met Ab en samen hebben ze hond Tessel. Hij heeft zijn eigen kapperszaak. Hoewel het er even op leek dat hij door de MS moest stoppen met zijn vak knipt hij tegenwoordig zijn klanten met een hand. Daardoor is hij nog steeds aan het werk!

  ‘Mijn eerste klachten begonnen op mijn 28ste met een klapvoet. Zo kon ik mijn linkervoet niet goed optillen en toen ben ik na verschillende onderzoeken bij een neuroloog terecht gekomen. Daar kwam de diagnose MS eruit. Inmiddels ben ik 16 jaar verder en is die klap voet uitgebreid naar krachtsverlies en spasme in mijn gehele linkerbeen. Ik heb het idee dat rechts inmiddels ook verslechterd. Ik heb weinig energie en ben snel moe. 

  Een jaar of zes geleden kreeg ik ook last van spasme in mijn linker arm waardoor ik het kappersvak niet goed meer kon uitvoeren. Ik ben toen gestopt met knippen, maar ik merkte al snel dat ik daar niet gelukkig van werd. Ik miste de creativiteit en het vak. 

  Op YouTube kwam ik een filmpje tegen van een man die met 1 hand knipte en dat vond ik zo interessant dat ik de bijna onmogelijke uitdaging aangegaan ben. Inmiddels kan ik ook met 1 hand knippen en dat gaat hartstikke goed. Op Facebook heb ik een video geplaatst met hoe ik dat doe en die is inmiddels al 51.000 keer bekeken.

  Balans vinden in mijn werkzaamheden
  ‘Ik zit inmiddels alweer 27 jaar in het kappersvak en heb sinds 17 jaar mijn eigen Kinki kappers salon in Alphen aan den Rijn. Ik werk nog vier dagen in de week en doe dan vijf klanten per dag. Ik merk wel dat het werken mij de laatste tijd steeds meer energie gaat kosten en ik steeds meer moeite heb om het vol te houden. Ik vind het lastig om een goede balans te vinden in mijn energie. Ik ga nogal snel mijn grens over. Toch hoop ik nog lang te kunnen doorgaan als kapper.

  Gelukkig heb ik voordat ik ziek werd een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Achteraf gezien ben ik daar heel blij mee. Ik ging er namelijk niet van uit dat ik MS zou krijgen toen ik de kapperszaak begon. Dat is mij helaas toch overkomen en nu ben ik voor een deel afgekeurd. Ik krijg aanvullend dus een uitkering. Ik raad dit andere, jonge ondernemers dan ook altijd aan. Je weet nooit hoe de toekomst loopt.’

  Leef in het nu
  ‘Met Ab ben ik inmiddels alweer 19 jaar getrouwd. Samen met onze hond Tessel hebben we het fijn. Ik loop heel vaak met haar, dagelijks probeer ik 2 a 3 keer een kilometer met haar te lopen en dat gaat gelukkig nog goed. Daarnaast sport ik thuis nog drie keer per week. Ik heb een hometrainer, wat gewichten en een TRX en daar kom je heel ver mee. Zo houdt ik mezelf fit. Mijn tip naar anderen is dan ook blijf vooral bewegen, ook al kan je misschien niet meer wat je voorheen wel kon. Kijk wat je nog wel kan. Vroeger liep ik bijvoorbeeld makkelijk 5 kilometer en nu nog maar 1. Maar ik doe het wel! Ik denk ook dat je sneller achteruit gaat als je niet meer beweegt. En je hoeft echt niet zoals ik 3 keer in de week te gaan sporten. Ga gewoon iedere dag een stukje wandelen en als dat niet lukt, ga dan bijvoorbeeld wat yoga oefeningen doen op een matje. Als je maar dagelijks in beweging blijft. Daar pluk je de vruchten van!’

  ‘Ik ben niet zo veel bezig met de toekomst maar probeer zoveel mogelijk in het nu te leven. Wat er morgen gebeurt, dat zien we dan wel weer. Je kan je wel druk maken over de toekomst, maar die die loopt vaak toch anders dan je had gepland. Mocht ik in de toekomst niet meer kunnen knippen en moeten stoppen met het kappersvak, dan wil ik graag mensen inspireren en helpen. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan bij het Nationaal MS fonds. Mensen zien mij als een voorbeeld en hebben ontzettend veel bewondering voor mijn doorzettingsvermogen. Ik word daar zelf ook wel een beetje stil van. Ik zal mensen dan ook blijven inspireren en laten zien dat je echt nog een leuk leven kan hebben, zelfs met MS.’

  Blijf vechten en geef niet op. Je kan veel meer dan je zelf denkt. Kijk naar de dingen die je nog wel kan en focus je niet te veel op de dingen die je niet meer kan.
  Mark
  Beeld foto 1+2: Anouk Ermes
  Ga naar de inhoud