Ga naar de inhoud

Kan ik van zorgverzekering wisselen?

    Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat je kunt overstappen van zorgverzekering. Als je een chronische ziekte hebt, maak je vaak flink wat zorgkosten. Gelukkig krijg je veel kosten vergoed vanuit het basispakket, maar daarvoor wordt wel je eigen risico aangesproken. Kunnen wij ook gewoon overstappen en zo ja, waar moet je op letten?

    Een basisverzekering voor iedereen.

    Als je een chronische ziekte hebt, wil je zeker goed verzekerd zijn van zorg. Voor de basisverzekering zijn zorgverzekeraars verplicht iedereen te accepteren. Ongeacht (chronische) ziekte. Je hebt dus de vrije keus om te kiezen uit het aanbod van zorgverzekeraars het soort verzekering. Dit kan een basis zorgverzekering (naturapolis) zijn of een uitgebreidere basis (restitutiepolis). Hoe meer vrijheid in keuzes, hoe duurder je basispremie zal zijn.

    Geldt dit voor aanvullend ook?

    Voor de aanvullende zorgverzekering zijn zorgverzekeraars niet verplicht je te accepteren. Sommige verzekeraars hanteren een medische acceptatieprocedure. Iets ingewikkelder dus. Dat betekent overigens niet dat je als chronisch zieke nooit geaccepteerd wordt voor een aanvullend pakket. De meeste zorgverzekeraars stellen geen aanvullende vragen als je kiest voor een aanvullende verzekering met een beperkte vergoeding, bijvoorbeeld 9 fysiotherapiebehandelingen. Wil je een uitgebreider pakket, dan kun je wel te maken krijgen met een acceptatieprocedure. Goed om eerst uit te zoeken dus!

    Dan nog even dit..

    Sommige medische middelen gaan via je zorgverzekering. Denk hierbij aan hulpmiddelen via de zorgverzekering of bepaalde zorg. Niet elke verzekering heeft dezelfde leveranciers. Ook heeft elke verzekering zijn eigen voorwaarden. Ga dus op voorhand goed na wat je eventueel moet inleveren als je switcht van verzekering en of je dit bij de nieuwe verzekering ook opnieuw krijgt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

    Ga naar de inhoud