Ga naar de inhoud

Jelske

  Jelske (28) woont in Zwolle en heeft sinds 9 jaar de diagnose MS. Hoewel dit een chronische uitdaging oplevert ziet ze vollop kansen en is ze actief aan de slag gegaan met haar leefstijl. Hier heeft ze zelfs haar werk van gemaakt!

  Vermoeidheid die niet normaal bleek te zijn
  Voor ik de diagnose kreeg, had ik er al een paar jaar met vooral vermoeidheid opzitten. Uiteindelijk ben ik op mijn 19e gediagnosticeerd. De diagnose was voor mij eindelijk een bevestiging krijgen dat ik mij niet aanstelde, dus dat deed mij “goed”. Alles bij elkaar genomen kan ik nu zeggen dat de eerste paar jaren na het krijgen van de diagnose bij mij erg turbulent zijn geweest, met vele schubs. Inmiddels gebruik ik al 4 jaar Tysabri

  Ik heb RRMS. De klacht die ik het meeste merk is dat ik minder energie heb dan een gezond persoon. Het is niet zo dat ik overdag naar bed ga, maar ik duik in de avond op tijd mijn bed in. Ik merk dat ik eerder vermoeid ben dan een gezond iemand. Zo is het ook dat ik in de koudere seizoenen last heb van de kou, als in ik heb snel koude handen en voeten dus dat kan mij ook in de weg staan. 

  Chronische uitdaging
  In het dagelijkse leven ben ik bezig met van alles en richt ik mij vooral op het genieten ondanks mijn chronische uitdaging. Ik heb veel dingen waarvan ik geniet, zo ben ik bezig met het schrijven en maken van recepten, onderhoud ik mijn website en ben ik sinds kort bezig met het doen van vrijwilligerswerk. 

   

  Van voeding mijn baan gemaakt
  Ik heb voeding en diëtetiek gestudeerd en heb mijn eigen bedrijf als diëtist. Met mijn bedrijf houd ik mij bezig met het geven van presentaties, advies en/of informatie aan anderen, denk ik graag mee over de keuzes die iemand kan maken omtrent zijn/haar maaltijd en vind ik het leuk om recepten te schrijven. De relatie tussen voeding en MS heeft mij veel gebracht. Ik heb een aantal jaren terug mijn voeding rigoureus aangepast en nu weet ik heel goed waarvan ik energie krijg. Nog steeds heb ik ook mijn uitdagingen omtrent voeding, maar deze ga ik aan omdat ik weet waarvoor ik het doe.

  Kijk wat voor jou werkt
  Mijn tip voor anderen omtrent voeding en MS is dat iemand vooral bij zichzelf na moet gaan wat hij/zij eventueel aan wil pakken. Zo is er tegenwoordig heel veel informatie te vinden over voeding en MS en kan een ieder het beste voor zichzelf nagaan waar hij/zij zich het beste over voelt om aan te pakken. Maar de top tip is toch wel, om zo puur en gezond mogelijk te eten.

  Veel begrip door open te zijn
  Mijn omgeving reageert goed op de MS. Iedereen weet ervan af en ik maak er ook geen geheim van. Ik heb geleerd door er open over te zijn, dat ik op deze manier meer begrip krijg van anderen. 

  Ik heb vertrouwen in mijn toekomst. Ik weet dat de MS voor altijd in mijn leven zal blijven, maar ik heb er vertrouwen in dat ik het zelf voor het grootste gedeelte in de hand kan hebben. Een belangrijk doel voor mij is dat ik iets wil betekenen voor anderen, dat is iets dat ik voor altijd met mij mee zal nemen. 

  "Mijn advies voor andere mensen met MS is om open te zijn over hoe je je voelt en waar je eventueel last van hebt. Het is zo dat je geeft wat je terug krijgt, dus als je open bent over hoe het met je gaat, dan zul je merken dat anderen sneller begrip voor je hebben."
  Jelske
  Ga naar de inhoud